Home Izdvojeno AGLOMERACIJA SDP kritizirao upravljanje projektom, Jelušić objasnio predizborno obećanje

AGLOMERACIJA SDP kritizirao upravljanje projektom, Jelušić objasnio predizborno obećanje

Robić je izložio rok, cijene i radove te komunikaciju oko projekta Aglomeracija, Mikšić dao primjer Mraclina. V.d. predsjednicu GO SDP-a VG Ivanu Mlinar pitali smo o nadolazećim izborima

PODIJELITE

Na jučerašnjoj press-konferenciji ispred goričkog pročistača SDP Velika Gorica argumentirao je teze iznesene na nedavnoj sjednici gradskoga vijeća. Podjelom na segmente rokova, radova i cijena Ozren Robić je izložio analizu upravljanja projektom Aglomeracija Velika Gorica. Oštro je pritom kritizirao način na koji gradska administracija javnosti i medijima prenosi informacije.

Ivu Jelušića smo pitali o predizbornom obećanju da će riješiti problem uređaja iz 1973. s kapacitetom ekvivalencije 35 000 stanovnika. Mjesni vjećnik Branimir Mikšić kritizirao je radove u Mraclinu.

“Lijepo je da se Gorica širi, ali ne nastavi li taj priljev stanovnika pratiti infrastruktura, mi ćemo vrlo brzo imati scenarij Zagreba. Ovaj vikend Ulica kneza Domagoja je plivala”, zadala je ton presici v.d. predsjednice GO SDP-a Ivana Mlinar.

>> FOTO Pukla je vodovodna cijev u Domagojevoj

ROK

Potpredsjednik Gradskoga vijeća i član predsjedništva goričkog SDP-a Ozren Robić je istaknuo da je kvaliteta izvedbe nekoga projekta stvar utvrdiva i koju čine tri segmenta: rok, cijena, radovi. Kazao je da velik broj građana ima prigovore na radove, da se konačna cijena projekta još uvijek egzaktno ne zna jer se ne zna izvođač te da se domaćinstva na pročistač sigurno neće priključiti do kraja 2027. godine.

>> AGLOMERACIJA Pročistač bi trebao biti gotov do 2027. godine

“Ako se natječaj provede do četvrtoga mjeseca, a rok za izgradnju je 36 mjeseci, ništa neće biti napravljeno prije kraja 2027. godine. To su činjenice, sve drugo je manipulacija. Prije godinu dana direktor VG Vodoopskrbe je najavio da će domaćinstva biti priključena nakon što se od strane izvođača pročistač preda VG Vodoopskrbi. Ispada da će to biti za tri godine. Dajte onda ljudima jasno recite:  ‘Priključivat ćete se kada dobijemo uporabne dozvole, ali ne znamo kad je to’”, rekao je.

RADOVI

“Asfaltirane ceste ponovo propadaju, nogostupi nisu vraćeni u prvobitno stanje, šahtovi u dvorištima nisu dovršeni. Popravljamo stalno iste stvari. Tri puta se već obećalo da će biti završeno do kraja godine, a kako nije fizički moguće da se pet tisuća priključaka napravi do kraja godine, neće biti dovršeno ni ove”, kazao je mjesni vijećnik iz Mraclina Branimir Mikšić.

>> Zapisnik sjednice VMO Mraclin 8. veljače 2021.

U zapisniku VMO Mraclina sa sjednice održane 8. veljače 2021. nalazimo izvještaj: “Ukratko, dojma smo da se radovi na dionici od raspela prema Obreži do izlaza iz sela prema Okuju izvode traljavo, nestručno i netemeljito. Na sastanku sam o tome obavijestio g. Mostarca dovodeći u sumnju profesionalost izvođača te neprisutnost nadzora izvedenih radova.” Radi se o sjednici prethodnog saziva VMO Mraclina. Mikšić je u VMO Mraclin izabran kasnije, na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

CIJENE

Procijenjena vrijednost natječaja za pročistač porasla je s 97 milijuna kuna na 21 milijun eura. Dogodila se inflacija. Na pitanje je li propast prvog natječaja već tada bila uvjetovana rastućim tržišnim cijenama, Robić odgovara: “Vrijeme će pokazati o čemu se radi. Da se je išlo u skladu s rokovima svi iznosi bi bili manji i u tom kontekstu su krivi oni koji su prolongirali proces izrade i aglomeracije i pročistača. Podsjećam da se isprva govorilo o aglomeraciji, a naknadno se uveo narativ o aglomeraciji i o pročistaču iako je to jedan projekt.”

>> Treći natječaj za pročistač krenuo u prethodno savjetovanje

“Kada je pravljena ova investicija, ona je napravljena realno i osigurana su realna sredstva iz Europske Unije. Ali zbog muljanja je propalo i u međuvremenu je došlo do porasta cijena na svjetskom tržištu građevinskoga materijala i građevinske operative i naravno da sad ti novci više nisu dostatni. Kada se je to utvrdilo, naravno da su morali biti natječaji poništeni. Da se radilo kvalitetno, već bi bilo gotovo za one novce”, nadovezao se Jelušić.

STVAR NARATIVA

Lajtmotiv dijatribe o upravljanju projektom – manipulaciju porukama mimo informacija – Robić je označio kao drugo značajno pitanje zaključenja projekta Aglomeracije.

>> Hoće li biti novca iz EU ako se do kraja godine ne provede natječaj za pročistač?

Ponovio je da je SDP na zadnjem gradskom vijeću diskusiju bojkotirao zbog forme informacije te zbog narativa o skorom dovršenju popraćenim izostankom preuzimanja političke odgovornosti za dva propala natječaja. Sličnu kritiku uputio je nedavno gorički Most. Zato što aglomeracija na sjednicama nije bila istaknuta kao važna tema u formi izvješća gradonačelnika te zbog kratkoće informacije, obje goričke oporbene stranke nisu na nedavnoj sjednici gradskoga vijeća točku raspravljale.

“Kroz cijeli ovaj proces građani, ali jednim dijelom i mi smo izvrgnuti raznim manipulacijama. Gradonačelnik je kao odgovor na našu zadnju presicu (prije 920 dana, op.a.) komentirao da se razmišlja o priključenju na zagrebački pročistač. Svima je bilo jasno da je to manipulacija pred izbore jer da je to financijski najisplativije i tehnološki najkvalitetnije rješenje, onda bi u samom osmišljavanju projekta bilo predviđeno ono, a ne rekonstrukcija već postojećeg pročistača. Lani u desetom mjesecu direktor VG Vodoopskrbe spomenuo je da će radovi biti završeni do kraja godine. To se odnosilo na 2022. godinu. Nije se dogodilo. Isto tako, na sjednici u petom mjesecu ove godine najavio je da će natječaj treći put biti objavljen u šestom mjesecu, a tek je sad dovršeno prethodno savjetovanje”, rekao je Robić.

SVE JE U POLITIČKOJ KOMUNIKACIJI STVAR NARATIVA

Na pitanje da razjasni predizbornu izjavu da ima rješenje za pročistač, ali da ne želi pomagati HDZ-ovoj vlasti, bivši zagrebački dogradonačelnik odgovara da sada staro obećanje treba staviti u kontekst. “U proljeće 2021. Barišić je pod optužnicom i dolazi v.d. vlast, kandidira se na izborima i ne zna što će. Oni izlaze sa zagrebačkim pročistačem, a ja im kažem tada da imam rješenje, i kadrovsko i programsko, utemeljeno na iskustvu s dovršetkom projekta zagrebačkoga pročistača. Nitko me nije pitao za savjet od političara s vlasti, a do građana mišljenje nije doprlo, pa nisu ni honorirali”, kazao je Ivo Jelušić.

>> (26. ožujka 2021.) Ivo Jelušić: Imam rješenje za pročistač, ali ne želim aktualnoj vlasti pomagati u tom problemu

>> (12. srpnja 2023.) SDP održao konferenciju o Aglomeraciji: Pitaju se što je s pročistačem, rokovima i nadzorom

Kako su blizu izbori, a sve je u političkoj komunikaciji stvar narativa, pitali smo vršiteljicu dužnosti goričkog SDP-a da komentira novu I. izbornu jedinicu, odnosno doživljava li, osim HDZ-a, stranke progresivne ljevice kao konkurenciju. One su SDP-u u centru Zagreba uzele solidan komad biračkoga tijela. “Mi ne znamo da uopće postoji takozvana progresivna ljevica u Velikoj Gorici. Ne doživljavamo nikoga s te takozvane progresivne ljevice kao neku konkurenciju. Radit ćemo kao i do sada, sretni smo što smo pripali s ovim dijelom Zagreba i ne vidim nikakav problem”, rekla je Ivana Mlinar.

>> Izglasane nove izborne jedinice: Velika Gorica s centrom Zagreba i okolnim općinama

Press SDP-a prije 920 dana