Home Izdvojeno Hoće li biti novca iz EU ako se do kraja godine ne...

Hoće li biti novca iz EU ako se do kraja godine ne provede natječaj za pročistač?

PODIJELITE

Gorički mostovci su u subotu održali press-konferenciju na kojoj su upozorili da možda neće biti moguće realizirati financiranje pročistača iz fondova Europske unije ako se do kraja godine ne realizira treći predmetni natječaj.

“Bez pročistača 150 kilometara postavljenih kanalizacijskih cijevi ne vrijedi ništa i bez njega će deset tisuća naših sugrađana i dalje ostati na prošlostoljetnim modelima izlijevanja fekalija u tlo. Istodobno su drugi gradovi u Hrvatskoj, naime Rovinj, Ivanec i Varaždin uspješno dovršili svoje natječaje za pročistače otpadnih voda. Bez pročistača kanalizacijske cijevi neće imati na što biti spojene”, rekao je gradski vijećnik Ivan Bekavac.

Iz Mosta podsjećaju da je prvi natječaj za pročistač poništen u listopadu 2020. godine zbog troškovnika, odnosno sumnje u namještanje, a kasnije su pale i nagodbe bivših čelnika VG Vodoopskrbe s tužiteljstvom. Drugi je u rujnu 2022. godine, nakon što se činilo da je tender odnio Strabag AG, na početnu točku vratio DKOM prihvativši žalbu Elektrocentra Petek, što je rezultiralo poništenjem natječaja u prosincu iste godine. Službeni razlog je bio tehnička i stručna ekspertiza, odnosno nedostatak iste. Na natječaj se je, naime, bila prijavila matična tvrtka, a ne tvrtka-kći koja ima iskustva u poslu s pročišćavanjem otpadnog mulja.

MINISTARSTVO U VELJAČI: KRAJEM OVE GODINE ISTIČE RAZDOBLJE PRIHVATLJIVOSTI TROŠKOVA

Treći je natječaj bio najavljen na svibanjskoj sjednici Gradskoga vijeća za ljetni period, no još se nije dogodilo. Mostovci su nam dostavili odgovor na pitanje što će se dogoditi ako natječaj ove godine ne bude realiziran. Ishodili su ga od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU još početkom ove godine i usmeno prezentirali na gradskom vijeću.

“Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica’ definiran je dodijeljeni iznos od 35.674.319 eura bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda.

Projekti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. ne moraju biti završeni do kraja ove godine, već s 31. 12. 2023. ističe razdoblje prihvatljivosti troškova za financiranje projekata EU sredstvima, a nakon toga projekt se može dovršiti sredstvima iz drugih izvora.

U ovom trenutku, tijela nadležna za provedbu projekta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, još nisu donijela konačnu odluku koji će se vodno-komunalni projekti fazirati kroz novo programsko razdoblje, a koji će se završiti nacionalnim sredstvima (iz državnog ili lokalnog proračuna, sredstvima samih korisnika ili na neki drugi način)”, odgovorili su tada iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

VG VODOOPSKRBA U SVIBNJU: ROKOVI ĆE SE PREBACITI U NOVO FINANCIJSKO RAZDOBLJE

Na spomenutoj svibanjskoj sjednici Gradskoga vijeća direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić je rekao da će se rok za financiranje pročistača prebaciti u spomenuto novo programsko razdoblje, ali da još nisu od strane ministarstva zadane detaljne upute:

“Htio bih se osvrnuti na jutrošnje izlaganje gospodina Bekavca koji je bio spomenuo Ministarstvo regionalnog razvoja, odnosno upravljačko tijelo koje je kao definiralo nekakva nova pravila, s kojima nisam upoznat. Mi imamo postojeći ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji nas veže za samo izvođenje radova iz kojeg se i financiramo. Taj rok nam ističe 31. 12. 2023. godine, a uređaj će se prebaciti u novo financijsko razdoblje za koje još nisu određeni okviri, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja, nije dalo detaljne upute, ali nama je rok za financiranje veljača 2027. godine, s time da nije intencija da se uređaj završi u 2027. nego i prije”, rekao je Višić na sjednici gradskoga vijeća krajem svibnja.

HR – Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027,, str. 102, izvor: strukturnifondovi.hr

VG VODOOPSKRBA U SRPNJU: NATJEČAJ PROLAZI PROVJERE

Na srpanjskoj sjednici VG Vodoopskrba je dostavila obavijest da je dokumentacija za novi natječaj u pripremi, da treba proći ex ante provjeru te da će prije objave natječaja biti dana na prethodno savjetovanje:

“Naručitelj VG Vodoopskrba trenutno je u pripremi dokumentacije za nadmetanje kako bi se proveo novi postupak javne nabave za rekonstrukciju i izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica. Zbog prethodnog postupka nabave koji je poništen pristupili smo novelaciji dokumentacije za nadmetanje.

Obveza svakog korisnika bespovratnih sredstava je poslati dokumentaciju o nabavi na ex ante provjeru, te će se nakon odobrenja objaviti prethodno savjetovanje, a nakon izrade Izvješća o istome objaviti će se postupak u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN). Prethodno odobrenje ex ante kontrola podijeljena je između dvije Institucije SAFU i Hrvatske vode.”

Aglomeracija Velika Gorica je u prvoj prioritetnoj skupini. Izvor: Ministarstvo gospodarstva, Višegodišnji program gradnje komunalnih vodnih građevina za razdoblje do 2030. godine

U trenutku objave ovoga teksta u Elektroničkom oglasniku javne nabave postupak još nije objavljen.

SLIJEDI GRADSKO VIJEĆE

Sjednica gradskoga vijeća obično je sredinom listopada, i na njoj će mnoštvo pitanja dobiti prikladne odgovore. Mostovci su istaknuli da na sjednici koja slijedi Aglomeracija treba biti prva, a ne uobičajeno posljednja točka dnevnoga reda:

“Na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice tražit ću u ime Kluba Mosta da se točka informacija promijeni u izvještaj gradonačelnika o projektu Aglomeracija Velika Gorica”, rekao je koordinator Mosta Velike Gorice i gradski vijećnik Damir Slojšek.

Na press-konferenciji održanoj ispred goričkih prostorija Mosta, gradskim vijećnicima stranke podršku je došao pružiti i saborski zastupnik Nikola Grmoja.