Home Vijesti Stari grad Lukavec mogao bi biti novi dom Ansambla Lado

Stari grad Lukavec mogao bi biti novi dom Ansambla Lado

PODIJELITE

Obnova Starog grada Lukavca traje već godinama, a krajnji cilj programa obnove je revitalizacija koja podrazumijeva uređenje unutrašnjih prostora i pripadajućeg krajobraza te kulturno-povijesnu i turističku prezentaciju kulturnog dobra, najavljeno je u Službenom glasniku Grada Velike Gorice u prosincu prošle godine.

Projekt LADOVO predložila je neformalna grupa potencijalnih investitora i umjetnika koji su ponudili građevinsku i sadržajnu interpolaciju. Projekt će značiti razvoj turizma, kulture, ali i gospodarstva jer se, ako se izuzme nekoliko manifestacija poput Jurjeva i Legendfesta, pokoje vjenčanje te obilasci djece, ovaj prostor nedovoljno koristi. Riječ je o smještanju središnjeg nacionalnog centra Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u prostore ili u samu blizinu prostora Starog grada, odnosno korištenja kontaktne zone kao interpretacijskog centra materijalne i nematerijalne baštine.

Foto: Dario Drvodelić

– LADOVO je jedan od sjajnih projekata koji radimo s nacionalnim folklornim ansamblom Lado koji bi se trebao izmjestiti i smjestiti kod nas u Lukavcu, u okolici Starog grada koji će ostati pod paskom Grada i Plemenite opčine turopoljske. Lado nam daje jednu novu dimenziju kulture, folklora, prezentacije prema svijetu jer se ipak radi o nacionalnom projektu i on neće narušiti ovu ljepotu, odnosno dostojanstvo prostora u kojem se nalazimo ovdje. Uskoro ćemo prezentirati idejno rješenje i model same izgradnje i ovdje u ovom ambijentu ćemo imati najljepši običaj folklorne baštine u Hrvata pokazan u našem Lukavcu, u našem Turopolju što će sasvim sigurno puno značiti za nas, ali će puno značiti i za Hrvatsku – ispričao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić prilikom sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u pripremanju kotlovine.Idejno rješenje, zbog konzervatorskih ograničenja u zaštićenoj zoni, mora proći proceduru vrednovanja Konzervatorskog odjela u Zagrebu i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra. Paralelno uz razmatranje mogućnosti realizacije navedenog projekta planira se projekt obnove unutrašnjih prostora Lukavca kandidirati na europske fondove, stoji u Glasniku.

Foto: Josip Škof

Ako ovaj projekt uspije, Stari grad Lukavec i njegove ljepote mogle bi se koristiti i na svakodnevnoj bazi.

Foto: Dario Drvodelić