Home Izdvojeno Otpad od prapovijesti do današnjeg dana u Pučkom otvorenom učilištu

Otpad od prapovijesti do današnjeg dana u Pučkom otvorenom učilištu

PODIJELITE

U Pučkom otvorenom učilištu otvorena je izložba “Gospodarenje otpadom od prapovijesti do današnjih dana” autorice Kornelije A. Giunio, više kustosice i voditeljice Antičkog odijela u Arheološkom muzeju u Zadru. Izložba prikazuje razvoj gospodarenja otpadom od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka do modernog doba.

-Izložba se bavi otpadom od prapovijesti do današnjih dana, odnosno šalje poruku da je otpad star koliko i čovječanstvo. Ono što se kroz povijest mijenjalo je sastav i količina otpada, tako da su količine današnjeg otpada i njegov sastav nemjerljivi s onim iz prošlosti. Ovom izložbom htjeli smo prikazati od kuda dolazi i čovječanstvo i otpad, te čemu sve to vodi – rekla nam je Andreja Baraba, pročelnica upravnog odjela za zaštitu okoliša Grada Zadra.

To je prvi izložbeni projekt u Hrvatskoj kojim se želi javnost detaljnije informirati o načinima postupanja s otpadom od najranije povijesti. Također nastoji se ukazati na problem zanemarivanja gospodarenja otpadom.

– Ova izložba je jako primjenjiva, odnosno ona općenito prikazuje problem gospodarenja otpadom kroz povijest. Samo nekoliko panoa ima sadržaje lokalnog karaktera, tako da svaki grad ili općina može ovu izložbu nadopuniti svojom pričom o otpadu – dodala je Baraba.

Izložba je iz Zadra u Veliku Goricu premještena na inicijativu prof. dr. Sanje Kalambure s velikogoričkog Veleučilišta.

– Naša dugogodišnja suradnja s Gradom Zadrom i tvrtkom Eko d.d. urodila je plodom, tako da smo uspjeli dovesti ovako kvalitetnu izložbu u Veliku Goricu – otkrila nam je Kalambura.

Izložba će zasigurno oduševiti školarce, ali i sve one koji ovu temu smatraju zanimljivom, posebno u kontekstu današnjice i problema s otpadom.

[print_gllr id=25392]