Home Izdvojeno Podignuta optužnica i protiv Željka Žužića

Podignuta optužnica i protiv Željka Žužića

PODIJELITE

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestoro hrvatskih državljana: Marine Lovrić Merzel (1963.), Silvia Kobeščaka(1978.), Željka Žužića (1958.), Dalibora Rožankovića (1979.),Bernarda Popeca (1972.), Zvonka Rožića (1953.) i trgovačkog društva Lav auto Popec zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, piše Večernji.hr.

Autolakirnica Brkić

Optužnicom se prvookrivljenoj Marini Lovrić Merzel, u vrijeme dok je bila županica Sisačko-moslavačke županije, stavlja na teret da je od lipnja 2011. do rujna 2013. godine, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od trećeokrivljenog Željka Žužića, kao stvarnog vlasnika trgovačkog društva IGM Turopolje, zainteresiranog za stjecanje navedenih udjela, zatražila da joj isplati 100.000 eura mita kako bi njegovu društvu, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela. Nakon što joj je Žužić krajem kolovoza 2011. godine predao traženi iznos od 100.000 eura bivša je županica, izmjenom utvrđenih uvjeta ugovora, osigurala zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela tvrtki Željka Žužića u čije ime je ugovor potpisao drugookrivljeni Silvio Kobeščak, direktor tvrtke.

Bivšu županicu je, u vrijeme prodaje, odvjetničko društvo, unajmljeno da provede prodaju Cesta Sisak, pismeno upozorilo da bi prodaja cesta IGM Turopolju mogla dovesti do štete po Županiju, no ona se na to nije obazirala. No, kad je druga tvrtka, Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, koja je imala pravo prvokupa Cesta Sisak jer je otprije posjedovala dio udjela u toj tvrtki, zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete, M. Lovrić Merzel je potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija tom društvu obvezala isplatiti 200.000 kuna, za koji iznos je, smatra USKOK, oštećen proračun Županije jer je županica bila svjesna štete koju čini prodajom tvrtke IGM Turopolju.

Nadalje, USKOK Marinu Lovrić Merzel, aktualnu saborsku zastupnicu, tereti da je, u namjeri prikazivanja da je novac koji je kao mito primila od Željka Žužića stečen na zakonit način, počinila kazneno djelo pranja novca, i to na način da je, od kolovoza 2011. do rujna 2012. godine, u Sisku i Zadru, s četvrtookrivljenim Daliborom Rožankovićem, njezinim nećakom koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će kao stvarna vlasnica nekretnine u Zadru na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati tu nekretninu. Sukladno dogovoru, bivša županica je od primljenog iznosa od 100.000 eura za 680.074,65 kuna kupila stan u Zadru površine 85,40 metara četvornih s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, formalni vlasnik kojega je njezin nećak, a preostalim iznosom je platila unutarnje uređenje stana.