Home Gospodarstvo FOTO Slatka vijest iz Kuča: Alba proglašena najukusnijom sortom jagoda

FOTO Slatka vijest iz Kuča: Alba proglašena najukusnijom sortom jagoda

PODIJELITE

U sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“, 10 sorti tog sočnog voća iz cijele Županije i hrvatske metropole stiglo je na 13. ocjenjivanje u Kuče. Sorte Alba, Albion, Clery, Joly, Asia, Irma, Raurica, San Andreas i Galia, našle su se pod povećalom stručnog žirija kojeg je vodio Boris Duralija sa Zavoda za voćarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Svoje ocjene davali su i članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten” i Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba.

ocjenjavanje-jagoda_7.jpg

aa– Žiri ocjenjuje jednu po jednu sortu. Naravno, pritom ne znaju o kojim se sortama radi pa ćemo dobiti najbolju sortu za ovu godinu – kazao je član žirija Ivica Bulf, iskusni proizvođač jagoda.

SAVRŠENSTVO OBLIKA I OKUSA

Pobjednička jagoda mora imati savršen vanjski izgled, od veličine, oblika do boje i idealnu fizikalnu kakvoću – čvrstoću, teksturu i sočnost. Naravno, ključan je okus, odnosno odnos šećera i kiselina, a ocjenjuje se i aroma te punoća okusa. Uza sve to, ocjenjivački žiri promatra i opći dojam plodova jagoda.

– Znači, sve ono što je zanimljivo i jednom potrošaču kada odlučuje i dođe na jedan štand na kojem se prodaju jagode. S druge strane, našim jagodarima je to jako važno jer im daje putokaz kod budućeg odabira sorti – istaknula je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije, Gordana Županac.

Autolakirnica Brkić

UZ ALBU, NEPCIMA NAJDRAŽI I ALBION

Alba je proglašena najukusnijom sortom iz cijele Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Odmah iza nje, ocjenjivači su smjestili Albion iz klasičnog, zemljanog uzgoja, a potom sortu Albion iz hidroponskog uzgoja.

– Kupci obično traže slatku jagodu, što prije svega ovisi o vremenu i suncu. Imali smo loše razdoblje u kojem je kiša po nasadu padala i 10 dana, što je utjecalo i na manju količinu sladora. Potrošači su inače najzadovoljniji sa sortom Clery, koji je pobjeđivao i prethodnih godina, iako niti ostale sorte, poput Albe i Joly nisu loše – napomenuo je Ivica Bulf.

ocjenjavanje-jagoda_4.jpg

JOŠ MALO PA NESTALO

Udruga ‘Jagodni prsten’ Zagrebačke županije okuplja 24 proizvođača, koji na godinu proizvedu oko 600 tisuća sadnica. One polako nestaju jer potražnja je velika, stoga, ako volite to voće, a sami ga ne uzgajate, požurite se. Cijena mjerice jagoda na tržnicama je trenutačno 10 kuna.

PRAVA ‘SUPERHRANA’

Na području Zagrebačke županije najviše se uzgajaju sorte Clery, Alba, Joly i Albion. Sve redom spadaju u grupu namirnica “superhrana”, zato što pored običnih vitamina i minerala sadrže cijeli niz supstanci koje nisu esencijalne, ali štite naše zdravlje, čak mogu i liječiti određene bolesti. Savršena su dijetetska hrana jer imaju jako malo kalorija.

[print_gllr id=25366]