Home Izdvojeno FOTO Kučani obilježili svoj dan

FOTO Kučani obilježili svoj dan

PODIJELITE

Prema Popisu stanovništva iz 2011., uz urbani centar Gorice, Veliku Mlaku, Donju Lomnicu i Gradiće, Kuče je s 1484 stanovnika najmnogoljudnije turopoljsko mjesto. Povećanje je to, u odnosu na 1991., zbog postratnih migracija, od skoro 50%. Na blagdan sv. Fabijana i sv. Sebastijana Kučani su se okupili da kroz rad Mjesnoga odbora rezimiraju proteklu godinu. Pridružili su im se i gradonačelnik Barišić, zamjenik Kolarec, pročelnik Ačkar te predsjednik MO Turopolje Zlatko Mihanić. Istaknut je rad mjesnih udruga. Udruzi žena, nogometnom klubu, Hrvatskom pjevačkom društvu “Kučani”, udrugama umirovljenika i udomitelja te vatrogascima Grad i MO posebno su zahvalili na volonterskom radu i čestitali na postignutim rezultatima. Prigodan program izveli su HPD Kučani, Stari pajdaši i gosti iz KUD-a Čiče iz Novoga Čiča.Kuče - dan mjesta (30)Predsjednik Mjesnoga odbora Mirko Berković izložio je pregled rada u protekloj godini. Obavljeni su manji komunalni radovi na prekopima, propustima i grabama. Nije se godinama uređivalo, pa su u suradnji s VG Komunalcem i tvrtkom “Lapor” uredili javni prostor, a mještani su uredili ispred svojih kuća. Saniran je i dio prilaza i cesta u suradnji sa šumarijom. Šumarija je, kazao je Berković, za eksploatacije Podotočke šume prilaze prekomjerno koristila, no i sanirala ih i vratila u prvobitno stanje. Još prošle godine, rekao je Berković, Grad je kupio trupce za sanaciju Kučkoga mosta. Oni su izrezani i suše se u Pilani Pukanić. Grad je za to osigurao 200 tisuća kuna. U projekt rekonstrukcije kreće se polovicom godine, a Grad je za projekt osigurao značajna sredstva.Kuče - dan mjesta (16) – Kuče će biti jedno od većih gradilišta u Hrvatskoj. Uskoro izlazi natječaj za izvođača radova za vatrogasni dom, za tih pola milijuna kuna. Spomenut je most, spomenuti su radovi od pedesetak tisuća kuna na potkrovlju vašeg nogometnoga kluba. Rečeno je da će biti manjih ili većih zahvata u Kučama, no neću biti zadovoljan dok ne vidim bagere koji kopaju kanalizaciju – pred okupljenima je izjavio gradonačelnik Barišić.

Barišić je još jednom najavio kanalizaciju u Donjem Turopolju. Berković se osvrnuo na radove na društvenoj infrastrukturi: – Naš društveni dom možemo slobodno reći da smo puno na njemu napravili, od krovišta, grijanja, kompletne stolarije i u zadnjih mjesec dana uredili smo i ovu prostoriju. Sportski dom Grad Gorica uredio je iznutra i izvana, sportsko igralište i osigurali smo proračunom novac za uređenje prostorije u potkrovlju. Prikupljeni su papiri za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, a 500 tisuća kuna osigurano je za početak gradnje vatrogasnoga doma.Kuče - dan mjesta (23)Nakon 25 godina čekanja na red je došla i Stara škola. Berković je naglasio da se dolaskom Jurja pl. Odrčića Plemenita opčina turopoljska pokrenula te da je u dogovoru s Mjesnim odborom sanirano krovište. Godine 2015. Grad sanirao prozore i stolariju, a zamijenjene su i sve električne instalacije. Osiguran je novac za uređenje interijera. Trebao bi se tako u Staroj školi nalaziti Muzej mjesta Kuče. Na uređenje dječjega igrališta u Parku hrvatskih branitelja još se čeka. Berković je dodao da je u ovakvom stanju igralište opasno za djecu te da je dobio čvrsta obećanja da će se na proljeće urediti.Kuče - dan mjesta (17)U svom se govoru gradonačelnik Barišić osvrnuo na aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj: – Kao saborski zastupnik mogu reći da Hrvatska ide nabolje. Nemojte nasjedati na ovo što gledate na televiziji, ove obračune i kamikaze. Ne znam kako nazvati ove akrobate koji su po Saboru i drugdje po javnom prostoru. Ima puno pametnijega posla, brinimo se za ono od čega živimo i hranimo svoje duhovno biće. To je ono što je Hrvatska i ono što trebamo. Dakle, Hrvatska ima ozbiljnijeg posla u problemima u kojima se nalazimo svi mi zajedno, u problemima u kojima se nalazi cijeli svijet. Idemo izgrađivati, ali i štititi ako dođe do bilo kakve ugroze.

Protreslo se sinoć u Kučama sve relevantne teme i mjesne probleme. Najavljeno je mnogo gradnje i obznanjeno je ispunjenje preduvjeta za mnoge projekte. Ostaje za vidjeti što će biti učinjeno.