Home Izdvojeno Obnova mosta u Kučama mogla bi započeti u ljeto iduće godine

Obnova mosta u Kučama mogla bi započeti u ljeto iduće godine

PODIJELITE

Obnova drvenog mosta u Kučama koji je stradao u poplavama 2014. godine pretvorila se u pravu trakavicu čiji se završetak još ne nazire. Mostom još uvijek prometuju osobna vozila i traktori, ali ne i autobusi koji moraju voziti obilazno. Najteže je onima koji ne posjeduju automobil i ovisni su o javnom prijevozu.

must-u-kucama-kucki-most-27

– Problemi s našim mostom traju godinama. Najveći problem je prijevoz putnika, odnosno mostom ne može prolaziti autobus. Naši putnici imaju velike probleme i muke. Oni se moraju sat vremena ranije ustajati da bi stigli na vrijeme na posao u Zagrebu – požalio nam se Mirko Berković, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Kuče.

must-u-kucama-kucki-most-29

Po postojećem projektu trebao bi se obnoviti gornji postroj mosta, a u njegovoj rekonstrukciji koristit će se posebna drvna građa koja je postala glavni kamen spoticanja u ovom projektu. Njezine dimenzije stvorile su velike probleme. – Ovo su specifične dužine i debljine materijala. To je debljina materijala koja nije uobičajena i duže se suši. Po projektu je određena debljina od 11 centimetara i nju se ne može kupiti na tržištu – objasnio je Željko Črnjak iz Odjela za izgradnju Grada Velike Gorice.

must-u-kucama-kucki-most-33
Drvna građa za most u Kučama

Prema riječima Črnjaka, sredinom 2015. godine od dobavljača Hrvatskih šuma preuzet je samo dio trupaca od kojih se trebala izraditi drvna građa, odnosno oko dvije trećine, a od Hrvatskih šuma zatraženo je da osigura ostatak naručenog drveta. Navodno, ostavljeni trupci nisu odgovarali specifikacijama iz ugovora potpisanog između Grada i dobavljača.

-Nažalost, tek u zimu 2015./2016. počeli su rušiti šumu, vjerojatno po planu sječe koji imaju i onda su nam osigurali drugu količinu koja bi zadovoljila potrebe prema projektu – dodao je Črnjak.

must-u-kucama-kucki-most-25

Isporuka se odužila do lipnja i prema riječima našeg sugovornika moralo se pričekati do dolaska hladnijeg vremena kako bi se trupci mogli obraditi i izbjeći oštećenja drvene građe. Planjke se trenutačno nalaze u prostoru Pilane Pukanić u mjestu Kuče gdje se suše na otvorenom.

– Realno, teško je očekivati da će se građa osušiti prije svibnja ili lipnja iduće godine. To je minimalni period, idealno bi bilo da se drvo i duže suši, kako bi se izbjegli kasniji problemi – rekao je Zlatko Pukanić, vlasnik Pilane Pukanić.

must-u-kucama-kucki-most-41

Početkom slijedeće godine Grad bi trebao pokrenuti postupak za odabir izvođača radova, a rekonstrukcija mosta trebala bi početi u lipnju ili srpnju. Količina nabavljene drvne građe dovoljna je za obnovu gornjeg postroja mosta. No, ako se tijekom radova otkriju novi problemi na drvenom dijelu konstrukcije, obnova bi se lako mogla prolongirati za još godinu dana dok se novo drvo ne osuši.

DRVENI MOSTOVI IZUZETNO SU VAŽNI LOKALNIM ZAJEDNICAMA, A NAROČITO ZA RAZVOJ TURIZMA U NJIHOVOM KRAJU

selecki-most-2.JPG
Selečki most
most-cicka-poljana
Most u Čičkoj Poljani

– Ne možemo se turistički razvijati i osmišljavati projekte za budućnost bez tih mostova. Turopoljski lug je specifična šumska cjelina koja je atraktivna za biciklistički turizam. Trebalo bi obnoviti i Selečki most koji je nesiguran za prijelaz pješaka. Također bi trebalo obnoviti i most u Čičkoj Poljani u blizini Odranskog ribiča. Svi ti mostovi ukras su našeg kraja i treba ih obnoviti – istaknuo je Zlatko Mihanić, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Turopolje.

must-u-kucama-kucki-most-20