Home Izdvojeno Arriva kreće u vožnju Goricom početkom ljeta, ZET napušta garažu

Arriva kreće u vožnju Goricom početkom ljeta, ZET napušta garažu

PODIJELITE

Iz goričkoga Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet potvrđuju da novi prijevoznik javnog komunalnog linijskog prijevoza s obavljanjem usluge kreće 15. lipnja 2024. godine.

Podsjetimo, na taj datum lokalni prijevoz u Velikoj Gorici preuzet će tvrtka Autotrans, a sve međužupanijske linije na relaciji Zagreb – Velika Gorica (268, 290, 307, 308, 310, 311, 313, 315, 330) nastavit će održavati ZET.

“Reorganizacija javnog komunalnog prijevoza ogleda se u autobusnim linijama koje su u potpunosti nove, autobusnim linijama koje imaju određene izmjene u trasama (uz određene izmjene u voznom redu) i autobusnim linijama koje su identične postojećim (uz određene izmjene u voznom redu). Za naglasiti je da je reorganizacijom postignuta integracija autobusnog i željezničkog prijevoza”, ističe pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić.

Autotrans d.d. (član Arriva grupe) za 20,55 milijuna eura + PDV odnio je natječaj za sasvim novih 16 linija lokalnoga prijevoza kroz Veliku Goricu. Studijom javnog lokalnog prijevoza definirano je da svaku liniju opslužuje jedan autobus, a sukladno tome izrađen je i prilagođen vozni red. Isti će biti objavljen naknadno.

>> Evo kuda će putovati svih novih 16 linija velikogoričkoga javnog prijevoza

“Natječajnom dokumentacijom uvjetovane su tehničke karakteristike kojima vozila moraju udovoljavati pa je između ostalog uvjet da to budu gradski niskopodni autobusi s 35 sjedećih i 44 stajaćih mjesta prilagođeni osobama s invaliditetom i starijim osobama. Prijevoznik će za obavljanje usluge na području Grada Velike Gorice na raspolaganju imati 18 autobusa kojima je trenutna prosječna starost 7,5 godina”, kaže pročelnik.

Autotrans je dostavio dokaze da raspolaže s minimalno 18 motornih vozila kategorije M3, razred I (klasični solo autobus maksimalne dužine 12,20 metara, kapaciteta putničkih mjesta minimalno 70) te izjavu da raspolaže dovoljnim brojem vozača koji posjeduju strukovnu sposobnost i stručno znanje za izvršenje.

>> ZET: Evo zašto se nismo prijavili na gorički natječaj za javni prijevoz

Pitali smo upravni odjel i za budućnost garaže ZET-a. Ona će biti od strane Zagrebačkog električnog tramvaja napuštena, a novi prijevoznik na drugo će mjesto stacionirati svoj vozni park

“Sadašnju garažu ZET će napustiti obzirom da neće više obavljati lokalni prijevoz, a autobusi novog prijevoznika tj. „nulti kilometar“ u nadležnosti je samog prijevoznika koji je pronašao odgovarajuću lokaciju u okolici Velike Gorice na kojoj će smjestiti svoj vozni park”, odgovara.

Lokalni javni prijevoz prema najavama će u Velikoj Gorici biti besplatan.