Home Gospodarstvo AGLOMERACIJA Priključci po završetku rekonstrukcije pročistača, na gradskom vijeću status quo

AGLOMERACIJA Priključci po završetku rekonstrukcije pročistača, na gradskom vijeću status quo

PODIJELITE

Na izvještajnoj točki o projektu Aglomeracija Velika Gorica u petak na Gradskom vijeću ništa novo. Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić održao je referat koji se, osim što je istaknuto da se produžio rok za predaju ponuda do 14. prosinca, malo razlikovao od izvještaja s prethodnih sjednica.

Konkretno, između dviju sjednica gradskoga vijeća na cjelini A1 obavljena su još dva tehnička pregleda, onaj zamjenskog kolektora Velika Mlaka-Velika Gorica te fekalne kanalizacije naselja Velika Mlaka i CS Velika Mlaka. Na ovoj dionici su tako obavljena četiri od devet tehničkih pregleda. Na cjelini A2 obavljeni su svi tehnički pregledi, a na cjelini A3 pregledi, koji bi trebali biti dovršeni do kraja ove godine, još nisu startali.

Opozicija nije sudjelovala u raspravi. “Nema smisla”, rekao nam je vijećnik goričkog HSP-a Lucijan Maslać. “Kako se HDZ i partneri opetovano oglušuju na molbe da ova točka, zbog iznimne važnosti, postane prva točka svake sjednice Gradskog vijeća, smatramo da smo svoje rekli po pitanju ove teme u formi u kakvoj nam se stavlja na klupe, a to je posljednja točka i to na jednom A4 papiru”, rekao je Maslać.

VG VODOOPSKRBA: MOGUĆNOST PRIKLJUČENJA TEK PO ZAVRŠETKU REKONSTRUKCIJE PROČISTAČA

Uoči sjednice, gorički SDP je poslao priopćenje kojim upozorava da se građani još barem tri godine, dok se ne riješi pročistač, neće moći priključiti na izgrađeni sustav odvodnje.

“Kvalitetu radova više ne treba ni spominjati, a toga su svjesni i svi građani naselja koja su obuhvaćena projektom aglomeracije. Isto tako upozoravali smo da je velikogorički PROČISTAČ SASTAVNI DIO PROJEKTA AGLOMERACIJA i da bez njegove izgradnje i rekonstrukcije sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda neće biti završen i funkcionalan. […] Najprije se govorilo da će se kućanstva početi priključivati na novi sustav odvodnje nakon završetka izgradnje pročistača. Kasnije se komuniciralo da će se jedan dio kućanstava početi priključivati odmah nakon završetka izgradnje mreže. [K]onačno smo dobili jasan odgovor kada će se početi sa priključivanjem novih korisnika na novo izgrađenu mrežu odvodnje: NEMA PRIKLJUČIVANJA NA SUSTAV ODVODNJE DOK SE NE ZAVRŠI PROČISTAČ!”, navodi se u priopćenju.

Odgovor VG Vodoopskrbe na vijećničko pitanje Ozrena Robića potvrđuje navedeno: “Građani će početi dobivati obavijesti o mogućnosti priključka tek po završetku rekonstrukcije i dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Razmišljalo se o privremenim zahvatima na postojećem UPOV-u kojima bi se omogućio privremeni prihvat viška vode od novih korisnika međutim trošak takvog zahvata i rizici kasnijih mogućih sporoba s budućim izvođačem rekonstrukcije UPOV-a su preveliki da bi se išlo u smjeru prijevremenog prihvata novih korisnika.”