Home Izdvojeno Životinjska farma u Buševcu: Evo koje će sve životinje doći na pozornicu

Životinjska farma u Buševcu: Evo koje će sve životinje doći na pozornicu

PODIJELITE

Svinje Napoleon, Snowball i Squeller, magarac Benjamin, pas Pela, konji Boxer i Mollie te dvije bezimene krave, članovi su životinjskog carstva koje će zavladati pozornicom u petak, 27. lipnja, u Domu kulture Buševec od 20,30 sati. Životinjsku farmu Georgea Orwella za Pučko kazalište OSS Buševec režirala je Romana Rožić, hrvatska redateljica i scenaristica, u javnosti poznata kao autorica kultne TV emisije „Parlaonica“.

romana

– Priča je to o pobuni potlačenih i zlostavljanih životinja koje nakon svrgnuća čovjeka tiranina postaju svoji gospodari na jednoj farmi. No, vrlo brzo, nakon osvojene slobode i uspostavljene jednakosti, započinje raslojavanje medju životinjama. George Orwell je ovu alegorijsku pripovijest napisao 1945. godine kao kritiku staljinizma, ali se odnosi i na sve utopističke režime koje nakon uspješnih početaka uništi ljudska narav sklona moći i pohlepi – priča nam redateljica ističući kako se u ovoj tragikomediji možemo pronaći i mi sami.

predstava1

ODRAZ NAŠE STVARNOSTI

– Životinjska farma se može prenijeti posebno na našu hrvatsku stvarnost jer smo i svi mi krenuli u promjenu sustava s nadom da će nam biti bolje. Krenuli smo u borbu za slobodu. U početku smo svi bili jednaki kao i u svim režimima, ali ta neka ljudska potreba za pohlepom i moći jako se brzo iskristalizira, što je još prije 69 godina Orwell napisao u svojoj pripovijesti. Tako da je ovo djelo i dalje aktualno, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Svi pričaju o demokraciji, a ono u pozadini svima nama dirigiraju određeni lobiji. Pod krinkom slobode, demokracije i jednakosti, netko se bogati i nad svojim bližnjima, braćom i sestrama te čini nasilje i uzurpira ono za što se na početku zalagalo – kaže Romana Rožić.

Životinjska farma je novela koju je za kazalište trebalo dramatizirati, u čemu su buševečki kazalištarci više nego uspjeli. Predstava je originalna i osebujna po kajkavštini i originalnim songovima.

– Ovu kajkavsku verziju koju smo zapravo nazvali „Živinska farma“ priredio je i na originalan način dramatizirao mladi autor Matija Katulić kojemu je to prvo djelo takve vrste. Novelu je sažeo i interpretirao na kazališni način – dodaje redateljica.

predstava2

POZNATA IMENA POTEKLA IZ BUŠEVCA

Pučko kazalište Buševec u svojih 90 godina postojanja pripremilo je čak 120 kazališnih premijera. Riječ je o amaterskom kazalištu koje se prema svojoj kvaliteti može uspoređivati i sa znatno većim profesionalnim kazalištima. Iz njega su i proizašli mnogi profesionalci, poput holivudskog glumca Zvonimira Črnka, glumca i redatelja Renea Medvešeka, pjevačice i glumice Vande Winter, glumca Filipa Detelića te još mnogih drugih, poput naše sugovornice Romane Rožić, koja se još u mladim danima zaljubila u kazališne daske upravo u Pučkom kazalištu Buševec, da bi kasnije završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Kazalište u Buševcu ima sigurnu budućnost jer se u njemu stalno pojavljuju nove snage zaljubljene u dramsku umjetnost, kao što su studenti privatne glumačke škole Ana Katulić i Tvrtko Kovačević, a tu je i mlada pjevačica Vanesa Petrac koju sve više zanima i gluma.