Home Izdvojeno ZET uvodi dvostruko više kontrolora

ZET uvodi dvostruko više kontrolora

PODIJELITE

ZET-ovci planiraju ozbiljno pojačati kontrolu karata i potpuno iskorijeniti švercanje. Nakon što su nedavno vozačima autobusa naredili puštanje putnika samo na prednja vrata uz kontrolu karata, planiraju povećati i broj kontrolora, piše Večernji.hr

Putnike u tramvajima i autobusima trenutačno kontrolira 144 osoba, no s obzirom na dvije smjene, dnevno je na terenu njih 70-ak. Budući da rade u timu po dvoje, troje, na raspolaganju je 30-ak timova u smjeni što je očito nedovoljno da se švercerima stane na kraj.

Iako iz ZET-a nisu kazali koliko planiraju novih kontrolora poslati u provjeru karata, u tijeku je javni natječaj za nabavu 300 putnih računala za provjeru karata pa bi se i broj kontrolora u konačnici mogao udvostručiti.

– U planu je povećanje broja kontrolora, no uređaje mijenjamo i zbog dotrajalosti postojećih pa nisu svi namijenjeni novim kontrolorima – kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Napomenuo je i kako će unutar postojećeg kadra “novačiti” nove kontrolore kako tvrtka ne bi morala zaposliti nove ljude.

Uz nove kontrolore, ZET će nabaviti i nove, modernije uređaje, koji će zamijeniti postojeće kojima se kontrolira valjanost elektroničke karte, a novost je da će uređaji imati mali printer kako bi na licu mjesta za naplaćenu kartu mogli izdati i fiskalni račun.

Uređaj će imati i čitač kodova, a on će kontrolorima pak trebati zbog još jedne novosti.

POMOĆ PUTEM GPS-a

– Planiramo uvesti bar kodove kako bi seonemogućilo falsificiranje i poništavanje papirnatih karata, što je danas učestala pojava – kazao je Jurić. Kako bi ZET-ovi stratezi mogli planirati što bolji raspored kontrolora, novost je i da će pratiti njihov raspored po gradu preko GPS-a, što će imati ulogu i pri napadu na njih.

Naime, u slučaju incidenta, putem GPS-a u centru tvrtke znat će se točan položaj kontrolora pa će policiju uputiti točno na mjesto nezgode. ZET će ovo osuvremenjivanje stajati oko četiri milijuna kuna, no planiraju se povećati prihodi od prodanih karata.

UZ KAZNE I NIŽE CIJENE

Paralelno sa strožom kontrolom karata, ZET planira uvesti i jeftinije karte. I u Gradu i ZET-u zasad ne otkrivaju detalje koliko bi cijena vožnje mogla biti niža, no nakon što su cijene parkiranja snižene na minimum, očekivati je da će iz gradonačelnikove radionice izaći i popularne cijene karata.

Podsjetimo, posljednje sniženje cijena javnog prijevoza građani su osjetili 1. listopada, no ono se ticalo samo pojedinačnih karata. Cijena pojedinačnih karata tada je sa 15 i 12 kuna snižena na 10 kuna, a cijene mjesečnih, godišnjih i studentskih pokaza ostale su iste.