Home Izdvojeno Barišić: Oduzimanje sjedišta Općinskog suda Velikoj Gorici je diskriminirajuće!

Barišić: Oduzimanje sjedišta Općinskog suda Velikoj Gorici je diskriminirajuće!

PODIJELITE

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić uputio je primjedbu Ministarstvu pravosuđa na prijedlog zakona kojim se predviđa preseljenje Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici pod nadležnost Općinskog suda Zagreb – jug.

– Budući da svi gradovi sa sjedištem županijskih sudova imaju sjedište i općinskih sudova, apsolutno je neopravdano i diskriminirajuće iznimku činiti samo u pogledu Grada Velike Gorice – objasnio je gradonačelnik.

BARIŠIĆEVI ARGUMENTI

U svojoj primjedbi Barišić je naveo i razloge za zadržavanje sjedišta suda u Velikoj Gorici. Osim što je Gorica najveći grad u Zagrebačkoj županiji koja mora imati barem jedan općinski sud, ona je i dobro povezana sa svim gradovima županije, uključujući i Novi Zagreb. Nadalje, Sud u Velikoj Gorici ima zadovoljavajuće prostorne kapacitete s mogućnošću proširenja, a u kojem bi dijelom financijski sudjelovao i Grad.

– Do sad je Sud u Velikoj Gorici bio ažuran i predloženom reorganizacijom postaje žrtva neažurnosti i neučinkovite organiziranosti pravosudnog sustava u Gradu Zagrebu. Za građane Velike Gorice ubuduće bi to značilo da će imati znatno veće troškove ostvarivanja pravne zaštite – poručio je gradonačelnik i dodao kako je gorički Sud u mogućnosti prihvatiti i dio predmeta koji se tiču građana iz Novog Zagreba.

Zupanijski-sud-vg

 

MINISTAR PRAVOSUĐA: GRAĐANI ĆE DOBITI BOLJU USLUGU

Na zahtjeve gradske vlasti gradonačelnik je upozorio i ministra pravosuđa Orsata Miljenića tijekom njegovog posjeta Velikoj Gorici prije mjesec dana. Miljenić je tada rekao kako Velikogoričani neće morati putovati u Novi Zagreb, već da će suci dolaziti njima. Jedina promjena, tvrdio je tada Miljenić, bit će postupci rješavanja predmeta iz kaznenog odjela koje će se, ako reforma bude prihvaćena, rješavati samo u središtima.