Home Izdvojeno Želite slobodu medija? Maknimo „sramoćenje“ iz Kaznenog zakona!

Želite slobodu medija? Maknimo „sramoćenje“ iz Kaznenog zakona!

PODIJELITE

Znate li da novinar može biti kažnjen iako govori istinu? Pisanjem o poslovanju tvrtke Medikol s HZZO-om, novinarka Slavica Lukić osuđena je za kazneno djelo „sramoćenja“ na kaznu od 26.133 kune. Riječ je o ušutkavanju novinara kojeg Zakon tjera u kut i onemogućava mu istraživačko novinarstvo. Svjedoci smo što nam se događa u državi, te da svako malo netko od poznatih „gospodara“ završi u Remetincu. Mnogi su tamo stigli tek nakon što su novinari ukazali na njegov ili njezin lopovluk. Svatko se prilikom čitanja i činjenica o sebi može naći uvrijeđen – i prije nego li dođe iza rešetaka novinaru začepiti usta i ugroziti mu egzistenciju. A posao novinara je upravo istinito pisati i ukazivati na krivine u društvu, makar se akter u priči osjećao i neugodno.

Hrvatsko novinarsko društvo poziva građane da potpišu peticiju kojom od Vlade i Hrvatskoga sabora traže ukidanje članka 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga. To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta.

„Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi “laki na obaraču” u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima.

Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje.

Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti“, piše u peticiji koju i Vi možete potpisati OVDJE.