Home Izdvojeno Stručni skup o Jurju Mulihu – isusovačkom misionaru i piscu

Stručni skup o Jurju Mulihu – isusovačkom misionaru i piscu

PODIJELITE

Ove godine navršava se 320 godina od rođenja i 260 godina od smrti Jurja Muliha, isusovačkog propovjednika, duhovnika, misionara, prosvjetitelja i pisca. Gradska knjižnica Velika Gorica u čast tih dvaju “okruglih” obljetnica organizira u stručni skup s temom „Juraj Mulih – apostol hrvatskoga naroda“. Skup će se održati u utorak, 29. travnja, u 9.30 sati u Gradskoj vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Stručni skup organiziramo sa željom da se što širi krug ljudi upozna sa životom i djelovanjem ovog zavičajnog, ne samo pisca, nego i neumornog prosvjetnog radnika. Juraj Mulih sa žarom je radio na prosvjećivanju puka prve polovice 18. stoljeća, narod ga je zauzvrat volio i štovao, a njegova djela nose trajnu i vrijednu poruku i ljudima današnjice – poručuju organizatori skupa.

Na početku stručnog skuap o Jurju Mulihu hrvatski znanstvenici održat će izlaganja na temu života i djelovanja Jurja Muliha, u holu ispred vijećnice bit će postavljena prigodna izložba, a nakon izlaganja slijedi posjet obnovljenoj kuriji Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici u kojoj će na restauriranom klaviru biti održan koncert duhovne glazbe pod nazivom “Iz sakralne glazbene riznice”.