Home Gospodarstvo Velika Gorica ostvarila 150.000 kuna županijske bespovratne potpore za opremanje pumptrack poligona

Velika Gorica ostvarila 150.000 kuna županijske bespovratne potpore za opremanje pumptrack poligona

Zagrebačka županija ove je godine po prvi puta raspisala javni poziv za sufinanciranje izgradnje ili opremanje sportske infrastrukture

PODIJELITE

Lijepe vijesti iz Zagrebačke županije za sve ljubitelje bicikala, rola, skateboarda, romobila… bez obzira na godine! Nakon Velike Gorice i Ivanić-Grada čiji su pumptrack poligon odnosno bike park već gotovi, slični poligoni gradit će se u Dugom Selu, Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini.

Zagrebačka županije ove je godine po prvi puta raspisala javni poziv kojim gradovima sufinancira izgradnju ili opremanje sportske infrastrukture te vrste, a svih pet gradova koji su prijavili projekte ostvarili su bespovratnu potporu. Tako je po 200.000 kuna dodijeljeno gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Sveti Ivan Zelina, a 150.000 kuna Velikoj Gorici.

Ono što pumptrack stazu čini drugačijom od klasične voženje biciklom jest da se umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, vozači na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela „gore – dolje“.

Ovakva sportska infrastruktura doprinosi kvaliteti života u lokalnoj zajednici, potiče na boravak na otvorenom, utječe na razvoj motoričkih sposobnosti djece i mladih te postaje mjesto susreta i sportskih događanja.

Pumptrack poligoni već su neko vrijeme itekako popularan oblik rekreacije. Kao dvije zanimljivosti možemo istaknuti kako je prvi asfaltirani poligon u Hrvatskoj otvoren još 2020. godine u Svetoj Nedelji, dok je onaj u Velikoj Gorici površinom najveći u Hrvatskoj i jedan od tri najveća u Europi.