Home Izdvojeno U subotu 12. Memorijal za Tihicu: Stiže preko 200 izviđača iz cijele...

U subotu 12. Memorijal za Tihicu: Stiže preko 200 izviđača iz cijele Hrvatske

Natjecat će se u pripremi gulaša, a sve će imati i humanitarnu notu

PODIJELITE

U sklopu Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici, Turopoljska udruga skauta “Tur” tradicionalno organizira memorijalni susret izviđača i učenika pod nazivom “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”. Ovaj memorijal prvi put je održan prije dvanaest godina, 2012., u povodu 20. godišnjice udruge izviđača u Velikoj Gorici. On je posvećen Tihomiru Tomašiću – Tihici, Velikogoričaninu, izviđaču i hrvatskom branitelju koji je tragično stradao na vukovarskoj Ovčari tijekom Domovinskog rata. Memorijal predstavlja preporučenu aktivnost Saveza izviđača Hrvatske za poletarce, mlađe i starije izviđače te istraživače, a organizatori očekuju sudjelovanje oko dvije stotine izviđača iz raznih dijelova Hrvatske ove godine.

Ovogodišnji memorijal će se održati u subotu, 14. listopada. S obzirom na datum, događaj će se podudarati s manifestacijom Gastro Turopolja koju organizira Turistička zajednica grada Velike Gorice. Izviđačke ekipe će se natjecati u kuhanju gulaša na Dječjem gastru u Parku Plemenite opčine turopoljske. Ukupno se prijavilo 13 ekipa, što čini više od šezdeset izviđača, dok će više od 150 njih sudjelovati u igrama poletaraca i natjecanjima izviđača.

Svake godine, organizatori se trude obogatiti iskustvo sudionika memorijala novim izazovima i aktivnostima. “Svake godine trudimo se sudionicima memorijala ponuditi nešto novo i drugačije: druge lokacije, drugačije igre, odnosno tradicionalne izviđačke natjecateljske discipline uz praktičnu primjenu i modifikaciju uobičajenih pravila. Time natjecatelje potičemo na snalaženje u nepredviđenim situacijama, na razmišljanje
i razvoj vještina, a ne tek na primjenu uvježbanih tehnika podizanja šatora, vezanja čvorova i orijentacije u
prostoru.”, govori Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur te dodaje kako je ovogodišnja inovacija to što će se ekipe izviđača natjecati u kuhanju gulaša, umjesto u tehnikama paljenja vatre. Ovime se potiče izviđače na razvoj praktičnih vještina koje su korisne u svakodnevnom životu.

Skuhani gulaš će biti ponuđen na kušanje Velikogoričanima i ostalim gostima Gastro Turopolja, koji će moći podržati trud izviđača dobrovoljnim prilozima. Prihod prikupljen od priloga građana bit će doniran SOS Zajednici mladih Velika Gorica kako bi podržali rad Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, posvećene dobrobiti djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Igre za poletarce i mlađe izviđače bit će organizirane na različitim lokacijama u Velikoj Gorici. Memorijal će započeti u 10 sati ispred Muzeja Turopolja, a završit će oko 17 sati uz proglašenje najuspješnijih sudionika i podjelu zahvalnica. Turopoljska udruga skauta “Tur” dobiva podršku Turističke zajednice grada Velika Gorica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Gorica te roditelja, prijatelja i volontera iz drugih izviđačkih udruga.