Home Izdvojeno U Muzeju grada Zagreba otvorena izložba akademskog kipara Mladena Mikulina iz Vukovine

U Muzeju grada Zagreba otvorena izložba akademskog kipara Mladena Mikulina iz Vukovine

Svaka izložena skulptura može se dodirnuti te je time izložba prilagođena osobama s invaliditetom, a jedna od ličnosti čija je skulptura dio ova izložbe je i pokojna Velikogoričanka Snježana Ušić, jedna od najboljih hrvatskih odbojkašica

PODIJELITE

Prošlog je tjedna u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba Dodirom do umjetnosti akademskog kipara Mladena Mikulina iz Vukovine.

Pri osmišljavanju koncepcije izložbe skulptura autora Mladena Mikulina polazište je bilo da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti.Svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom.“, objašnjavaju iz Muzeja.

Jedna od ličnosti čija je skulptura dio ova izložbe je i pokojna Velikogoričanka Snježana Ušić, jedna od najboljih hrvatskih odbojkašica. Snježanin otac je u Velikoj Gorici osnovao Odbojkaški klub Azena, u kojemu je ona aktivno igrala na zalasku karijere, a potom je bila i trenerica. Kup Hrvatske u odbojci od sezone 2018./19. godine nosi naziv “Kup Snježane Ušić“. Na inicijativu supruga Svena, Grad Velika Gorica naručio je od Mladena Mikulina bistu Snježane Ušić, s namjerom da se bista postavi na početku Ulice Hrvatske bratske zajednice, koja vodi prema sportskim terenima Velike Gorice. Do sada bista nije postavljena.

Muzej kao otvoreno mjesto za sve društvene skupine

Postoji više razloga zašto je ova izložba postavljena u Muzeju grada Zagreba. Prvi je dugogodišnja suradnja s autorom skulptura, akademskim kiparom Mladenom Mikulinom, profesorom na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na projektu Muzeja grada Zagreba Info taktilne točke – prilagodba muzeja slijepim i slabovidnim osobama. Drugi je razlog taj što je Muzej grada Zagreba, kao trenutno jedini muzeju u gradu Zagrebu i u Hrvatskoj sa svojim stalnim postavom 2020. godine pridružen Europskoj mreži muzeja – Come-In: “Prepoznali su naš Muzej kao mjesto otvoreno za sve društvene skupine bez obzira na mogućnosti, te kao kulturnu ustanovu koja permanentno potiče dostupnost osobama s invaliditetom.” Treći, a možda i najvažniji razlog je ljepota umjetničkih djela i priča koje su povezane s njima.

Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je niza javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Zagrebu su mu postavljene skulpture Čovjek s kotačem u Aleji skulptura na Savskom nasipu, Sokol u Parku Maksimir, Fra Grga Martić u Martićevoj ulici i poprsje Dragutina Tadijanovića ispred O.Š. koja nosi njegovo ime.

Odabir skulptura koje su predstavljene na izložbi nije slučajan. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao.