Home Izdvojeno Turopoljsko Jurjevo u Mičevcu uz pjesme će pokazati stare običaje

Turopoljsko Jurjevo u Mičevcu uz pjesme će pokazati stare običaje

PODIJELITE

U povodu blagdana svetog Jurja, 23. travnja, u Mičevcu se održava tradicionalno Turopoljsko Jurjevo, pučki običaj kojim se slavi proljeće kao simbol novog života.

– Okupit ćemo se u centru Mičevca i otići do jednog domaćinstva koje još drži krave. Jednu ćemo od njih izvući, staviti vijenac na nju i krenuti po mjestu. Kravica je figura cijelog događaja, mukanje daje jednu posebnu atmosferu pjevanju i sviranju – objasnio je predsjednik KUD Mičevca Vladimir Štarkelj.

Jurjevo-u-Micevcu (2)

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

Oko 70 ljudi u narodnim kostimima hodati će po mjestu, pjevati i svirati. Ulazit će u dvorišta kako bi ljude darivali grančicama, a zauzvrat dobili jabuku, kolač ili neki drugi dar, kako se to radilo u stara vremena. Slijedi kulturno-umjetnički program u školskom dvorištu, a organizatori će okupljenima objasniti vjerovanja predaka i jurjevske običaje.

Nakon paljenja krijesa kojim se, prema vjerovanjima, istjeruju sva zla, KUD Mičevec, kao organizator svečanosti, izvest će nekoliko koreografija, a najmlađi folkloraši prikazat će igre i pjesme Turopolja.

Jurjevo-u-Micevcu (1)