Home Gospodarstvo Treća sjednica Gradskog vijeća počela pressicama SDP-a i HDZ-a: razlog izgradnja asfaltne...

Treća sjednica Gradskog vijeća počela pressicama SDP-a i HDZ-a: razlog izgradnja asfaltne baze

PODIJELITE

Današnja, treća sjednica Gradskog vijeća počela je s nekoliko pauza. Razlog je bio prijedlog SDP-ova vijećnika Damira Šimunića da se kao točka današnjeg dnevnog reda uvrsti i problem izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici. HDZ na to nije pristao te su SDP i HDZ održali zasebne izvanredne konferencije za medije.

– Neprihvatljivo je obrazloženje kluba vijećnika HDZ-a da ta točka na dnevni red dođe sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Ovo je preveliki problem koji nije samo problem mještana Donje Lomnice nego i građana grada Velike Gorice, ali i Zagreba. Izgradnja asfaltne baze koja je svega 10 metara od kuća te 500 metara od vodocrpilišta koji opskrbljuje cijelo Turopolje i dio Zagreba. Svjesni smo da Grad Velika Gorica ne može poništiti građevinsku dozvolu i da to može isključivo napraviti Ministarstvo graditeljstva. SDP će stati uz mještane Donje Lomnice i dat će im podršku, ali nismo u mogućnosti spriječiti izgradnju zakonitim putem u smislu poništavanja građevinske dozvole ili dogovora sa Strabagom – na konferenciji za medije rekao je Damir Šimunić, predsjednik goričkog SDP-a.

Prijedlog: isplata kreditom

Šimunić je dao i jedan prijedlog kako bi se mogla zaustaviti gradnja asfaltne baze, a to je isplata odštete Strabagu. – Grad Velika Gorica je u ovom trenutku kreditno zadužen za 40 milijuna kuna. U tom pravcu je mogla ići nagodba sa Strabagom da se digne kredit i da Strabag prekine svoju izgradnju – predložio je Šimunić.Dotaknuo se i Studije utjecaja na okoliš koja je stara sedam godina, a u kojoj fali nekoliko elemenata. – Da asfaltna baza kao takva ne bi ugrožavala zdravlje mještana, sve ono što će stvoriti kamioni koji će dovoziti i odvoziti materijal će ugrožavati životni standard mještana. Zamislite tu buku, prašinu, ulje iz kamiona. Samo jedna kap tog ulja može zatrovati tisuću litara vode. To je ekološki problem koji može prouzrokovati incident neslućenih razmjera – zaključio je Šimunić na izvanrednoj konferenciji te je poručio da podržava i da će prisustvovati prosvjedu najavljenom u nedjelju.Ovaj prijedlog točke dnevnog reda nije prihvaćen, a u nastavku sjednice Šimunić je predložio tematsku sjednicu koja bi se održala kroz mjesec dana i na kojoj bi se govorilo samo o problemu izgradnje asfaltne baze. Nakon toga i HDZ je sazvao konferenciju za medije.

Gradonačelnik: Neka se objavi sva dokumentacija

Gradonačelnik Dražen Barišić naglasio je kako nikad nisu bili protiv svojih građana. – Želimo dokazati da volimo i pazimo na svoj grad. Danas ste mogli primijetiti svojevrsnu politizaciju i estradizaciju problema asfaltne baze u Donjoj Lomnici koji duži niz mjeseci predvode SDP i HSS. To je političko sponzorstvo stranaka koje su se stavile u prvi plan želeći na toj temi zaraditi i dobiti političke poene – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Prozvao je SDP za manipulaciju i iznošenje lažnih činjenica. – Slažemo se da o svakom problemu treba progovoriti, ali se ne slažemo s načinom na koji se to radi. Želimo pomoći našim građanima u Donjoj Lomnici. Želimo da se objavi sva dokumentacija i pozivamo sve aktere i sudionike koji su od samog početka u projektu da ne skrivaju nikakvu dokumentaciju. Sva dokumentacija koja je potpisana i izdana od Grada Velike Gorice nalazi se u raznim forumima i distribuira se po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, sva dokumentacija koju ima Strabag i Lomničani, a posebno oni koji su svojom odlukom o kupoprodaji zemljišta doveli Strabag u Donju Lomnicu, molimo da se stavi na stol i da se kaže istina. To traje od 2004. godine.

Asfaltna baza je gorički problem

Gradonačelnik je naglasio i kako je ovo isključivo gorički problem i da će ju Grad Velika Gorica i njezini mještani riješiti. – Rješenje će biti onako kako se mi Goričani dogovorimo jer vidjevši danas ovdje da osim politike, uključeni su i politički aktivisti iz susjednog Zagreba i ostalih gradova. Ovo je naš gorički problem i mi ćemo upravljati s njim kao Goričani s potpunim odgovornostima jer je to naš grad koji mi volimo – zaključio je Barišić na izvanrednoj konferenciji.Gradonačelnik je komentirao i Šimunićev prijedlog tematske sjednice. – Svaka sjednica i svaka točka u bilo kojem obliku su prihvatljive. Nemamo ništa protiv toga da se iznesu činjenice. Mi smo spremni pripremiti materijale za točku dnevnog reda za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Nemamo puno toga više reći nego smo do sada rekli. Sve smo radili apsolutno transparentno.

Gradonačelnik nije potpisao građevinsku dozvolu

Na aktualnom satu ponovno se govorilo o problemu asfaltne baze. O reviziji Studije utjecaja na okoliš upitao je vijećnik HDZ-a Milivoj Dijanežević. – Održan je sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša te je Ministarstvo u odgovoru reklo da nema nikakve zakonske mogućnosti tražiti obnovu studije. Rekli su da su Studijom propisane sve mjere zaštite okoliša koje bi investitor trebao poštivati. Građani Donje Lomnice sudjelovali su u svim izmjenama prostornog plana i niti jedanput nije podnesen zahtjev da se iz prostornog plana makne industrijska zona. Privatni vlasnici zemlju su prodali u privatnom odnosu – osam Lomničana i jedan mještanin Velike Mlake znajući da će se tamo graditi asfaltna baza kapaciteta 100 tona na sat. Postoje dokumenti i njih ćemo izvući van. Toj devetorici ljudi plaćeno je deset milijuna kuna. Laž je da je gradonačelnik potpisao građevinsku dozvolu. Nije. Građevinska dozvola potpisana je od službi u Gradu Velikoj Gorici i dužni smo izdati građevinsku dozvolu ako su svi dokumenti koje investitor treba predočiti dostavljeni. Osnovni dokument je Studija utjecaja na okoliš koja je došla jučer. I Vi ste sudjelovali na prezentaciji, kao i još neki Lomničani. Poslali ste svoje primjedbe – dio je uvažen, dio je odbačen, ali niste iskoristili zakonsku mogućnost jer ste mogli sve zaustaviti i pokrenuti upravni postupak kako se ne bi donijela Studija utjecaja na okoliš i investitor ne bi dobio lokacijsku, a niti građevinsku dozvolu – odgovorio je Barišić Dijaneževiću.

Sat vremena prije početka sjednice ispred Pučkog otvorenog učilišta okupili su se prosvjednici inicijative “Stop asfaltnoj bazi u Lomnici” koji su upozorili na ignoriranje zahtjeva obustave gradnje te su najavili veliki prosvjed u nedjelju na Galženici.