Home Gospodarstvo Na aktualcu najavljena izgradnja novih vrtića i dječjih igrališta

Na aktualcu najavljena izgradnja novih vrtića i dječjih igrališta

PODIJELITE

Treća sjednica Gradskog vijeća počela je vrlo neobično. Nakon što kao točka dnevnog reda nije uvršten prijedlog Damira Šimunića i problem izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici, održane su konferencije za medije SDP-a i HDZ-a. To je potrajalo, stoga je aktualni sat umjesto u 13 sati počeo tek u 14 sati i 15 minuta.

Prvi vijećnik koji je postavio pitanje bio je Darko Bekić iz HDZ-a kojeg su zanimale dvije teme – Kučki most i dječje igralište u Viskom brijegu. Na prvo pitanje odgovorio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je objasnio kako je zbog oštećenja i lošeg stanja te zbog sigurnosti prometa most zatvoren te da će se nagodinu graditi novi armiranobetonski most koji će biti dug 61 metar i težak 20 tona. Koštat će šest milijuna kuna, a bit će financiran 50 posto od strane Hrvatskih voda, a ostatak od Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije. – Na istom mjestu izgradit će se novi most koji će imati nekoliko lukova, bit će viši, kvalitetniji i osigurat će neometano odvijanje javnog prijevoza, ali i suživota stanovnika ovih naselja – objasnio je Barišić.Danas je započela izgradnja novog dječjeg igrališta u Gradskoj četvrti Miljenko Granić. Podsjećamo, ono u Matoševoj ulici, zbog prigovora stanara je zatvoreno. Igralište će biti gotovo za mjesec dana, a nalazit će se u Ulici Ljudevita Posavskog, preko puta Goričanke. – Naše trgovačko društvo VG Komunalac danas je započeo s radovima. Uz igralište će se graditi i ograđeno igralište za nogomet koje će biti 7×15 metara. Igrališta će biti kvalitetno izgrađena i moderna, a što je najvažnije sigurna. Vrijednost radova je 400 tisuća kuna. Zahvaljujem se roditeljima na strpljenju i s radošću iščekujemo završetak radova – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika.

Gradska tržnica i ZET-ova garaža

Što je s najavljenim izmještanjem ZET-ove garaže i kada će Velika Gorica dobiti zelenu tržnicu s obzirom na to da je trenutna tržnica samo privremeno rješenje te da velikogorički OPG-ovi nemaju gdje plasirati svoje proizvode, zanimalo je predsjednika velikogoričkog SDP-a Damira Šimunića. – Što se garaže tiče sljedeći tjedan očekujemo završne razgovore sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem. Možete primijetiti da ima sve manje i manje autobusa i djelatnika u ZET-ovoj garaži. Oni su krenuli s postepenim preseljenjem. Dvije trećine prostora je u vlasništvu Velike Gorice, a jedna trećina je vlasništvo Zagrebačkog Holdinga. Morat ćemo vidjeti kako doći to tog prostora. Maknut ćemo autobuse, onečišćenje, ali i prometne prekršaje koji se svakodnevno rade. Drago mi je da ste taj prostor povezali s tržnicom jer je taj prostor kvalitetan za još jednu tržnicu, a možda i centralnu gradsku tržnicu. A o tome ćemo razgovarati kada steknemo vlasništvo. Pošto je to prostor na kojemu će se moći mnogo toga izgraditi, razmišljamo i o izgradnji privremenog gradskog parkirališta – odgovorio je Barišić.Stjepana Kosića zanimalo je hoće li ove godine biti isplaćena pomoć za nabavu ogrjeva. Kolarec mu je rekao kako će za 219 korisnika biti isplaćena gotovinska pomoć u iznosu od 950 kuna. Ivana Raka više je zanimalo ”no kill sklonište” te planovi za sport u 2018. godini. Kolarec mu je rekao da će sljedeće godine, do Uskrsa, biti gotov najznačajniji objekt – zatvoreni bazen te da je u planu izgradnja reflektora na Športsko-rekreacijskom centru Velika Gorica. – Na njemu treniraju 22 selekcije, oko 600 djece, ali i naš Nogometni klub Gorica koji je ogledalo nogometa. Tako ćemo ih podržati i imati još kvalitetniju infrastrukturu. To ćemo nastojati ili kroz kreditno zaduženje ili kroz neku drugu mogućnost – poručio je Kolarec.Igor Horvačić, vijećnik HSS-a upitao je o semaforima na Trgu seljačke sloge u Buševcu te o proizvodnji kisika i vodika u Radnoj zoni Rakitovec te kakve će utjecaje imati na okoliš. – Svaka signalizacija koja se stavi na državnu cestu kroz Buševec je dobrodošla. Zahtjev je opravdan da se uspori promet i poveća sigurnost. Razmotrit ćemo zahtjev koji je proslijeđen Hrvatskim cestama jer se radi o državnoj cesti. Organizirat ćemo što prije sastanak da riješimo problem. Što se tiče Radne zone Rakitovec skupit ćemo svu dokumentaciju koja je došla do nas i pitanje je interesa s njihove strane, nisam upućen u detalje. Vi kao predstavnici vijeća mjesnih odbora iz okolnih naselja bit ćete uključeni i moći ćemo vas obavještavati – odgovorio je Barišić.

Pitanja je postavio i Roman Krunić (HDZ) kojeg je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja Centra za posjetitelje. Gradonačelnik je najavio da je predaja Centra vrijednog šest milijuna kuna 4. studenog te da su u tijeku posljednji radovi te da će Turistička zajednica Velike Gorice napokon dobiti vlastiti prostor.

Izgradnja dječjih vrtića

Vijećnika Krunića zanimao je i trenutni kapacitet vrtića. Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar poručio mu je da će se rasteretiti postojeće skupine, ne samo zbog otvorenja novog objekta Dječjeg vrtića Žirek, nego i zbog skore gradnje vrtića u Selnici Ščitarjevskoj, Maloj Buni te na Vrhovju, ali i skorog otvorenja privatnog Dječjeg vrtića Didi.Vijećnik Mario Šipušić (HSLS) upitao je kako će se riješiti klimatizacija učionica u Osnovnoj školi Jurja Habdelića i ostalim osnovnim školama za vrijeme ljetnih mjeseci. – U Habdeliću je pitanje je li klima zadovoljavajuće rješenje jer su sve škole tada rađene daleko od standarda energetske učinkovitosti i zaštite djece od sunca jer su od staklenih stijena i bez konkretne zaštite od sunca. Traži se adekvatno rješenje i da u proračunu za iduću godinu isplaniramo sredstva – odgovorio je Ačkar.

Ponovno se dogodio slučaj da neki vijećnici nisu stigli postaviti svoja pitanja. Iz toga razloga na zahtjev vijećnika SDP-a i HSS-a pokrenuo se postupak promjene poslovnika kako bi se promijenio način postavljanja pitanja.Svoje nezadovoljstvo odnosom vladajućih prema oporbi izrazili su vijećnici MOST-a na konferenciji za medije za koju su, baš kao i HDZ i SDP, zatražili stanku usred sjednice vijeća. Marko Šimac rekao je da vladajuća koalicija na aktualcu krade vrijeme, dok je Alan Šembera ustanovio kako oporba u Velikoj Gorici radi u vrlo teškim uvjetima. – Ovo je čista opstrukcija oporbe i silovanje demokracije. Onemogućuje nam se sudjelovanje i postavljanje pitanja na aktualnom satu – rekao je Šimac. Šembera je podsjetio da oni na svakom aktualnom satu imaju pravo postaviti šest pitanja, no to im je rijetko omogućeno pa tako postave pitanja koja su im ostala još od prethodne sjednice.