Home Izdvojeno Slavi se Vincekovo i nova vinogradarska godina

Slavi se Vincekovo i nova vinogradarska godina

PODIJELITE

„Dragi moj Bog, blagoslovi trseka mog. Ja ti dajem zreloga vina, da bude dobra godina. Oblake razmekni, sunce primekni, mraza zgoni, na tuču zvoni. Se bum obdelal da bi v jesen popeval. Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sveti Vinko pokaži svetu kak bu vu novom letu“.

Nakon govora plemenitaša i blagoslova svećenika, u vinogradu u Donjem Dragonošcu okupljeni su bili pozvani da napune čaše dobrom kapljicom i zajedno nazdrave za dobru vinogradarsku godinu. Odmah je krenula i pjesma nakon koje su se članovi Plemenite opčine turopoljske uputili na druženje u društveni dom. Tamo su ih dočekali tamburaši i autohtoni turopoljski pečenac. Zabava će potrajati do duboko u noć.

Velika je fešta i na brijegu Jajtina u Kostanjevcu gdje se uz dobru gozbu druže i članovi Udruge vinogradara i vinara „Grozd“. Vinski biskup i njegovi pomoćnici blagoslovili su vinograd, na čijim su trsovima, baš kao i u Donjem Dragonošcu, visile dimljene kobasice, špek i sušena rebra – simboli plodnosti i dobroga uroda. Trs sa kojeg su odrezali stari lucanj krstili su starim vinom.

–  Okupili smo se u ovom vinogradu, pri ovoj kleti da zazovemo Božji blagoslov i zagovor Svetoga Vinka da nam čuva i pazi naše trsje v kojem bumo sad, kak se po starim navadama šika, prvu rozgvu odrezali jer, kak je to poznato, na Vincekovo se vu trsju počima delati  –  govorio je vinski biskup.

[print_gllr id=6307]