Home Gospodarstvo Mičevčani odlaze u Ministarstvo radi isplate eko rente

Mičevčani odlaze u Ministarstvo radi isplate eko rente

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Eko renta građanima Jakuševca i Mičevca ne isplaćuje se od listopada 2012. godine kada je odlagalište Jakuševec trebalo biti zatvoreno. Zatvaranje se, međutim, nije dogodilo, već je odlukom zagrebačke Gradske skupštine ono prolongirano za 31. prosinac 2018. godine.

Od četveročlanog Povjerenstva za ishođenje eko rente iz Mičevca na čelu s Vladimirom Štarkeljom, doznajemo kako će na sutrašnjem sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode pokušati argumentirati zahtjeve mještana za ponovnom isplatom eko rente.

–  Tražimo da se svim mještanima koji su temeljem Ugovora iz 2002. godine ostvarili pravo na eko rentu ona ponovno isplaćuje i to od prestanka zadnje uplate u listopadu 2012. godine  –  kaže Štarkelj.

NAKNADU ČEKA 320 DOMAĆINSTAVA

Pravo na eko rentu prema ugovoru ostvarila su sva domaćinstva u Mičevcu, odnosno 320 vlasnika kuća jer su one sagrađene do 1998. godine kada je osnovana tvrtka ZGOS i počela sanacija smetlišta Jakuševec.

–  Prema prošlogodišnjim izjavama dužnosnika grada Zagreba, oni su spremni odvojiti ponovo sredstva za eko rentu svima koji su stekli pravo na naknadu prema Ugovorima iz 2002. godine. Međutim, sada nastaje problem oko izmijenjenog  Zakona o otpadu. Smatramo da eko rentu treba nastaviti isplaćivati do zatvaranja odlagališta. Novi Zakon ne bi trebao utjecati na produžetak isplate „ekorente“ na način da se sklope anexi na postojeće ugovore sve do zatvaranja odlagališta odnosno sve dok ostvaruje odlagalište profit  –  ističe Štarkelj.

Mještani Mičevca su u 10 godina isplaćivanja eko rente, naknade za umanjenu vrijednost nekretnina, dobili oko 86 milijuna kuna. Hoće li naknada biti i dalje isplaćivana, možda će biti poznato već nakon sutrašnjeg sastanka u Ministarstvu.

ARGUMENTI POVJERENSTVA

– Građani grada Zagreba  plaćaju  svoje obveze odvoza i zbrinjavanja otpada po kalkulacijama kao da se renta i dalje isplaćuje

– Odlagalište je svojom dužinom, širinom i visinom preraslo naselja koja sa njim graniče

– Negativan utjecaj odlagališta jednako je prisutan kao i prije

– Stanovnici su 40 godina živjeli u zagađenju opasnom po zdravlje