Home Vijesti SDP dijelio cvijeće i usmjerio pozornost na prava i položaj žena u...

SDP dijelio cvijeće i usmjerio pozornost na prava i položaj žena u društvu

Uz cvijeće su dijelili prigodne letke u kojima je naglasak na cijenama kućanskih poslova koje žene obavljaju besplatno cijeli svoj život, uz svoj posao na radnom mjestu

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Povodom Dana žena velikogorički SDP je uz v.d. predsjednicu Ivanu Mlinar danas dijelio karanfile ženama našeg grada. Tim povodom usmjerili su pozornost i na vrijednost ženskog rada i položaj žena u našem društvu.

Prenosimo priopćenje Ivane Mlinar povodom Međunarodnog dana žena:

Međunarodni dan žena prilika je za reći kako je položaj žena u društvu i obitelji daleko od zadovoljavajućeg i borba koju vode za svoj status i za svoja prava nažalost nikada ne prestaje.

Simboliku 8. marta nekako uvijek vežemo za radna prava žena. Na tržištu rada žene su teško pogođene, jer rade na nesigurnim radnim mjestima i na određeno vrijeme. Najčešće su u žrvnju prekarnog rada, neisplate plaća, diskriminacije i mobinga. Žene na poslu teško napreduju i još uvijek su za ista radna zaduženja plaćene manje od muškaraca, a samim time imaju znatno niže i mirovine.

Fokus ove godine naš Forum žena i Forum mladih stavlja na silan neplaćeni rad, jer žena kad odradi svoj posao na radnom mjestu, odlazi u drugu ili treću smjenu na rad kod kuće. Treba osvijestiti i početi vrednovati kućanski rad koji se smatra isključivo “ženskim poslom” koji ona besplatno treba odraditi – čišćenje, kuhanje, peglanje, odgoj djece i brojni drugi poslovi. To je za nas iznimno važna tema, kako bi se razvila svijest u društvu o tome koliko žene rade. Ekonomska emancipacija žene nije moguća ukoliko se njen kućanski rad smatra njenim slobodnim vremenom!

U našem gradu nužno je osnivanje gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, kao što je nužno ispraviti povijesnu nepravdu i više ulica imenovati po ženama.

Isto tako, učenice zaslužuju besplatne higijenske uloške u svojim osnovnim i srednjim školama, kao što ih imaju već nekoliko godina učenice u brojnim hrvatskim gradovima.

Bilo kakav pomak u društvu nije moguć bez poticanja žena na aktivniju ulogu u političkom životu, jer ih nema dovoljno. Žene moraju shvatiti da ako ne sudjeluju u političkom procesu netko drugi, u pravilu, muškarci odlučuju o svemu bitnome za njezin život.

Naše članice i članovi uljepšali su Dan žena Goričankama cvijećem i prigodnim letkom u kojima je naglasak na cijenama kućanskih poslova koje žene obavljaju besplatno cijeli svoj život, uz svoj posao na radnom mjestu.

Žene, djevojčice i djevojke, majke i bake, učenice, studentice i radnice sretan vam vaš Dan!

Ivana Mlinar
v. d. predsjednica GO SDP Velika Gorica