Home Kultura U knjižnici Galženica pogledajte putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta

U knjižnici Galženica pogledajte putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta

Prije projekcije će se održati uvodno izlaganje o filmu

PODIJELITE
Foto: Oltar sv. Barbare u Velikoj Mlaki / TZVG

U Područnoj knjižnici Galženici će se sutra, 9. ožujka, u 18 sati održati projekcija filma Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata: područje grada Zagreba. Riječ je o 12. filmu u sklopu projekta „Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine” koji je stvaran pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

“Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta: crkva Majke Božje Remetske, kapela Majke Božje anđeoske u Markuševcu, Kraljica Hrvata na Sljemenu, Pohod BDM u Čučerju, Sveta Marija na Dolcu, crkva Sv. Franje Asiškog, Sv. Marko, Sv. Katarina, kapela Majke Božje žalosne, Sv. Ivan Krstitelj, Uznesenje Marijino u Stenjevcu, Sv. Barbara, Kraljica svete krunice, Uznesenje Marijino u Brezovici, Sv. Vinko, Uznesenje Marijino u Resniku, Sveta Mati Slobode, Bezgrješno Srce Marijino, Marija Pomoćnica, katedrala Uznesenja Marijina, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata i dr.”, objašnjavaju iz Knjižnice.

Ono što možete pogledati u putopisu su vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima, rijetke knjige i rukopisi sačuvani u Metropolitani, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Muzeju grada Zagreba te deklamacija starih stihova.

Film je inače nastao nakon potresa u ožujku 2020. U sklopu projekciji, uvodno izlaganje o filmu održati će voditeljica projekta, scenaristica i redateljica: dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.