Home Zanimljivosti Proslava sv. Patrika: I mnogi naši lokali, kafići i restorani postaju pubovi

Proslava sv. Patrika: I mnogi naši lokali, kafići i restorani postaju pubovi

PODIJELITE

Kad pomislimo na Irsku, vjerojatno prvo što nam pada na pamet su zelena boja, djetelina, Sv. Patrik i pivo. Danas, 17. ožujka, Irci diljem svijeta slave Dan sv. Patrika, svog nacionalnog sveca.

Autotim

Sv. Patrik rođen je u Britaniji, a nakon što je navršio 16 godina oteli su ga irski gusari koji su u to vrijeme često provaljivali na Britansku obalu. Patrik je u ropstvu radio kao pastir, te se čuvajući stada, sve više obraćao molitvi i Bogu. Nakon šest godina ropstva, uspio se potajno ukrcati na lađu koja ga je odvela natrag u Britaniju.

Legenda kaže kako je na povratku u Britaniju molitvom spasio suputnike od gladi. Kad je odrastao i postao svećenik, odlučio se vratiti u Irsku širiti kršćanski nauk. Činio je to pomoću simbola iz prirode koje su tadašnji Irci štovali. Tako je djetelinu sa tri lista, koju su Irci štovali kao početak proljeća i buđenja prirode, iskoristio da predstavi Presveto Trojstvo. Ako je netko pronašao djetelinu s četiri lista, to je značilo posebnu Božju naklonost osobi koja ju je pronašla, otuda i današnji običaj da djetelina s četiri lista donosi sreću.

Sv.Patrik

Kako bi se još približio njihovim davnim vjerovanjima, uzeo je križ i stavio ga u obruč koji je predstavljao sunce koje su Irci tada štovali kao božanstvo te je tako nastao poznati simbol keltskog križa. Iako je boja sv. Patrika u početku bila plava, prevladala je zelena boja djeteline i irskih zelenih pašnjaka te je postala nacionalnim simbolom pa tako i bojom sv. Patrika. Legenda kaže kako je sv. Patrik otjerao zmije i gmazove sa Irskog otoka, te je on stoga postao zaštitnik i svih onih koji se boje zmija i gmazova. Sv. Patrik je umro 17. ožujka 461. godine u gradu Downu u Irskoj.

U CHICAGU RIJEKE OBOJE U ZELENO

Danas se Dan sv. Patrika slavi diljem svijeta. Iako ga Irci štuju kao vjerski blagdan te na taj dan odlaze u crkvu na misu i provode ga s obitelji, u svijetu je poznatiji kao dan pijenja piva i dobre zabave. U Irskoj se na taj dan prekida korizmeni post pa se to koristi kako bi se obilno uživalo u hrani i piću. Iako izvorno irski dan, prva proslava dana Sv. Patrika održana je u SAD-u u Bostonu 1737. godine, a najveća parada danas se održava u New Yorku, dok u Chicagu čak i rijeke na taj dan oboje u zeleno.

pivo

Tradicija proslave Sv. Patrika danas je običaj i kod nas pa će večeras mnogi lokali, kafići i restorani postati pubovi (tradicionalni irski lokal u kojem se toči mnogo vrsta piva).

Uz pivo, piju se  i drugi popularni irski napitci, poput irskog viskija ili irske kave (Irish coffee), a jede se ljuti irski gulaš. U našem gradu nažalost nema pravog irskog puba te se za pravi ugođaj treba uputiti prema Zagrebu ili Samoboru.

Sv.Patrik2

Iako Hrvati odavno vole piti pivo, manje je poznato da se Basaričekova ulica u Zagrebu prije zvala Pivarska jer je u njoj sredinom 17. stoljeća otvorena prva pivovara u Zagrebu, u čijem prostoru je otvorena i pivnica. Nedaleko od nje nalazi se i gostionica Pod starim krovovima, najstarija gostionica u gradu Zagrebu. Ona je oduvijek bila mjesto u koje su zalazili pisci, glumci i ostali poznati i slavni umjetnici.

Bili vi Irci ili se samo tako osjećali, pronađite danas svoju djetelinu s četiri lista ili kriglu piva i proslavite ovaj dan. Živjeli!