Home Izdvojeno Na Svetu Luciju dolazi nam i Betlehemsko svjetlo

Na Svetu Luciju dolazi nam i Betlehemsko svjetlo

PODIJELITE

Turopoljska udruga skauta TUR donosi Betlehemsko svjetlo u Veliku Goricu na Svetu Luciju, kada će biti upaljena treća Adventska svijeća ispred Muzeja Turopolja. Paljenje je najavljeno u 18 sati uz molitvu i glazbeni program.

Austrijski skauti, Pathfinderi, već 27 godina za redom, na prvu nedjelju Adventa odlaze u Betlehem. U Bazilici Rođenja Isusova pale Svjetlo mira koje donose u Beč. Tamo ga preuzimaju predstavnici nacionalnih skautskih organizacija iz brojnih zemalja te ga donose u svoje zemlje. Tako se i ove godine Betlehemsko svjetlo iz Beča krenulo širiti diljem Europe na blagdan Svete Lucije, zaštitnice  vida i očiju, slijepih i slabovidnih, ratara, lađara, staklara i siromašnih.
Ovogodišnje blagoslovljeno Betlehemsko svjetlo skauti će preuzeti u Zagrebačkoj katedrali.

– Prvo je ideja bila da kao i prošlih godina idemo u Beč po Betlehemsko svjetlo, no nažalost spriječile su nas financije. – rekao nam je Mario Dilberović iz Turopoljske udruge skauta Tur.

tus tur betlehemsko svjetlo izviđači (2)

Povorka svjetla će u nedjelju krenuti od Muzeja Turopolja te će ići do Trga Stjepana Radića. Nakon povorke slijedi koncert Prljavog kazališta povodom 20. obljetnice Grada Velike Gorice. U povorci svjetla sudjelovati će Turopoljski banderij, turopoljski izviđači noseći Betlehemsko svjetlo te brojni članovi vatrogasnih, kulturno-umjetničkih i sportskih društava s područja grada.

Pozivaju se i roditelji i građani da se uključe u svečanu povorku, te da za sebe i djecu od kuće ponesu male lampaše ili voštane uloške u kojima će nositi zapaljeno svjetlo s porukom ljubavi i kršćanske solidarnosti.

– Betlehemsko svjetlo se nosi po svim goričkim župama, u neke župe na polnoćku, u neke na četvrtu adventsku nedjelju. – dodao je Mario Dilberović.

tus tur betlehemsko svjetlo izviđači (1)

Betlehemsko svjetlo prošle je godine doneseno u sedam župnih crkvi na području grada Velike Gorice. Za sada je dogovoreno donošenje Betlehemskog svjetla u Župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u 19 sati na Badnjak.
Na stranicama Turopoljske udruge skauta moći ćete pronaći raspored donošenja svjetla po župama.

Turopoljska udruga skauta Tur danas je jedina udruga skauta i izviđača aktivna na području grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Izviđački odred Tur osnovan je 1992. godine u Domovinskom ratu, kako bi djeci na području grada Velike Gorice, čiji su roditelji bili na bojištima, ponudila aktivnost, druženje i kretanje na području Republike Hrvatske, gdje je to bilo moguće.

foto: Turopoljska udruga skauta TUR