Home Izdvojeno Na Lucijskom spravišću o obnovi dvorca, turopoljskoj svinji i novom imenu parka

Na Lucijskom spravišću o obnovi dvorca, turopoljskoj svinji i novom imenu parka

Potvrđena je zamolba da se park pored Muzeja Turopolja preimenuje u Park Plemenite opčine turopoljske

PODIJELITE

Jučer je u Muzeju Turopolja nakon godinu dana stanke ponovno održano Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske. Na Lucijskom spravišću su izabrani i prisegnuli novi suci turopoljskih sučija, točnije njih 18. Izbori su, kao i do sada, prošli u duhu turopoljskog bratstva. Početak sučije obilježio je dolazak Betlehemskog svjetla koji je stigao od Turopoljskih skauta.

Glavne teme na sučiji bile su očuvanje turopoljske svinje, Park Plemenite opčine turopoljske te obnova dvorca Lukavca. Ove godine bilo je manje projekata zbog godina kakve su nas dočekale. “Trebamo vas i dalje, ovo što smo do sada radili da nastavimo i neka nam godina dopusti da budemo još aktivniji za dobrobit našeg Turopolja. Kao glavni zadatak smo si dali rješavanje bivših problema“, govori Jura Odrčić, župan POT-a.

Među projektima navodi i situaciju vezanu uz brigu o turopoljskoj svinji. “Nemamo problema, sve funkcionira kako bi trebalo, konačno su na broju i više nema priča o tome da ih netko krade. Sve je u redu u kakvom bi i trebalo biti. No još važnije, ove godine smo završili projekt izrade specifikacije za oznaku izvornosti, prije dva mjeseca je to prihvatilo Ministarstvo poljoprivrede i meso turopoljsko svinje je prvi proizvod Velike Gorice s oznakom izvornosti. Predali smo i sve potrebno da se ta oznaka potvrdi na razini EU.”, govori Odrčić te dodaje kako mu je to bila želja završiti.

Jedan od projekata koji najavljuju je i osnivanje udruge koja će se baviti upravo turopoljskom svinjom u koju bi uključili i uzgajivače kako bi se cijela priča podigla na višu razinu.

Fokus će im biti i na ulaganja u gater, ali i na obnovu dvorca Lukavec. “Riječ je o konstrukciji obnove dvorca i mislim da bi sljedeće godine mogli biti neki rezultati, a onda i uređenje dvorca da bi mogao biti otvoren svakog dana. Već znamo da se dvorac daje na upravljanje POT-u. S obzirom na to da će otvoriti interpretacijski centar, inzistirat ću da se dio novih prostora namijeni za POT, naš postav, ali i da svoj ured preselimo ovdje.”

Podsjetio je i kako je potvrđena zamolba da se park pored Muzeja preimenuje u Park Plemenite opčine turopoljske te bi se o njoj trebalo raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.