Home Kultura Predstavljen zbornik o narodnim običajima i jeziku kravarskog kraja

Predstavljen zbornik o narodnim običajima i jeziku kravarskog kraja

Zbornik "Naši bregi negda" predstavljen je u sklopu projekta "Pokrenimo KOK"

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija / Dražen Kopač

Kako smo i najavili, u Kravarskom je u petak predstavljen zbornik „Naši bregi negda“ u sklopu projekta „Pokrenimo KOK“. Riječ je o zborniku narodnih običaja i jezičnoga blaga kravarskoga kraja. Autori zbornika su Anka Petrac, Barbara Ivanjko i Josip Popović, a nakladnik Udruga umirovljenika općine Kravarsko. Kako navode, zbornik je nastao s ciljem očuvanja jezične tradicije stanovnika središnjega dijela Vukomeričkih gorica.

Cilj je potaknuti mlade naraštaje da njeguju svoje običaje, a one starije da sačuvaju i šire narodno blago“, rekla je Marija Povoljnjak, koordinatorica aktivnosti projekta „Pokrenimo KOK“. Na projekt se osvrnuo i zamjenik župana Ervin Kolarec. Rekao je da se radi o hvalevrijednom projektu, te da sve dobre stvari u općini Kravarsko treba „ukoričiti“ kako bi generacije koje dolaze vidjele koliki su obol ovome kraju dali oni prije njih. Rekao je i da se nada da će zajedničkim angažmanom što prije krenuti gradnja nove crkve u Kravarskom, na mjestu porušene u potresu.

Ovaj se projekt sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Nositelj projekta je Udruga „5+“, a partneri Udruga umirovljenika općine Kravarsko, Općina Kravarsko, KUD Kravarsko i LAG „Vallis Colapis“. Osnovna zadaća je širenje raspona socijalnih, kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja u lokalnoj zajednici.