Home Koronavirus Ministar Božinović objasnio zašto nisu otvorili kafiće i restorane

Ministar Božinović objasnio zašto nisu otvorili kafiće i restorane

"Da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene."

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice / Ilustracija

Stožer civilne zaštite RH jutros je krenuo s presicom na kojoj su dodatno pojasnili popuštanja mjera. Podsjetimo, od 1. veljače su jedine promjene po pitanju toga da će se učenici svih razreda osnovnih škola vratiti u klupe te se dozvoljava sport na otvorenom.

Jedna od želja ugostitelja bila je da se dopusti barem prodavanje kave za van, s obzirom na to da se isto dopušta pekarnicama, kafićima i bezinskim postajama, no niti ta mjera nije donesena. Upravo zbog toga neki su ugostitelji najavili da će od ponedjeljka otvoriti svoja vrata, a brojni najavljuju i prosvjede.

Božinović je na presici objasnio koji je razlog da se kafići još uvijek ne otvaraju te izrazio nadu da neće doći do nepridržavanja mjera i prosvjeda.

“Mjere su samo produženje mjera koje već traju dva mjeseca. Disciplinom građana i provedbom imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Moramo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo.”, objašnjava.

Govori i kako su u ostalim zemljama EU ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada te da su u Hrvatskoj pokušali što dulje ostati otvoreni.

Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, a ja nisam siguran da je to nemoguće. Onda su nam brojevi krenuli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno, 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. Zato je odluka takva kakva je. Je li nama stvarno treba da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku?.”, pita se Božinović.

Navodi i kako popuštanje mora biti postupno.