Home Izdvojeno Kova & Kova u lovu na novu goričku košarkašku euforiju

Kova & Kova u lovu na novu goričku košarkašku euforiju

PODIJELITE

Bila je prva polovica devedesetih, neke sretnije godine po hrvatsku košarku, kad je u Velikoj Gorici egzistirala KK Media. Privatni kapital u kombinaciji s nekoliko pravih igrača sa strane i nekoliko majstora, španera odraslih na velikogoričkim betonskim igralištima, punio je tribine dvorane. Media je tad igrala treću ligu, pa kvalifikacije za drugu, a u njima na nekim utakmicama doslovno puna dvorana. Navijanje, transparenti, čudesna atmosfera… Dogurala je Media i do kvalifikacijama za prvu ligu, ali nikad i u prvoj ligi. A danas…

Danas su neka druga vremena, košarka traži povratak na stare staze slave, u Velikoj Gorici klub se zove KK Gorica, a on igra – prvu ligu. Dvorana nije puna, samo ugodno popunjena, nema ni transparenata, ali košarka se vratila u grad.
– Mislim da neću pretjerati ako kažem da smo gledanost košarke u gradu podigli za 300, 400 posto – kaže Zvonimir Kovačević, 36-godišnji trener Gorice, jedan od autora povijesnog uspjeha goričke košarke.

– Doduše, dobar dio te publike privukli smo iz Zagreba, dolaze ljudi koji su u košarci. Velikogorički sport općenito ima problem Zagreba, koji je blizu, a nudi jako puno. Pa onda dobiješ, ja bih rekao, i malo razmaženu publiku, koja traži samo najbolje. No nadam se da ćemo iz sezone u sezonu povećavati gledanost i praćenje košarke u Velikoj Gorici – dodao je Kovačević.

Trener je Kovačević, a prvi operativac kluba Kovačić. Ime mu je Goran, prava je “alfa i omega” kluba, neumoran sportski djelatnik potpuno posvećen košarci.

– Nema sumnje, ulaskom u A-1 ligu naš je klub ostvario najveći uspjeh u svojoj povijesti. Iako, nismo se za to pripremali – rekao je Goran Kovačić pa pojasnio:

– Nakon odustajanja Križevaca od lige ukazala se šansa i ispalo je tako da smo u prvu ligu ušli samo pet dana prije početka prvenstva. Na brzinu smo sklopili nekakav pakt s igračima, koji su mislili da će igrati drugu ligu, doveli smo neka pojačanja na posudbu iz Cibone i krenuli.

A krenuli su odlično, u prvom dijelu sezone bili i u poziciji koja vodi u Ligu za prvaka, a to znači i potencijalne okršaje s Cibonom, Cedevitom i Zadrom.

– Ukupno gledajući, sezona je bila odlična, pogotovo u tom prvom dijelu. Doslovno smo bili na pragu Lige za prvaka, što nije bilo realno.

U zimskoj stanci karijeru je završio dvojac iskusnih, Nino Primorac i Vlado Pašalić, momčad je svjesno pomlađena, pa su i rezultati bili nešto slabiji. Međutim, na kraju je ostanak izboren bez dodatnih kvalifikacija.

– E, to je bilo realno za očekivati u ovoj prvoj sezoni. Odlaskom Primorca i Pašalića momčad je ostala na Bariši Krasiću, koji je u zadnjoj svojoj sezoni iznio ogroman teret. Sve ostalo su bili mladi igrači kojima je ovo bila prva prvoligaška sezona, no važno je da je svatko dao svoj doprinos – kaže trener Kovačević.

Uz učenje na parketu, prvoj ligi učili su se i u vodstvu kluba.

– Prva liga je neusporedivo zahtjevnija od druge, čitav je tu niz detalja u kojima smo u početku malo ‘štekali’. Međutim, pomogli su nam prijatelji kluba, prije svih tu moram istaknuti Krešimira Savića, koji nam je puno pomogao da to sve skupa funkcionira kako treba. No tijekom ljeta ćemo se morati malo bolje ekipirati, uključiti još neke ljude da bi iduće sezone funkcionirali još bolje – najavio je tajnik Kovačić.

Malo po malo, korak po korak, klub u svakom segmentu ide prema gore.

– U klubu sam četiri godine i svake sezone smo išli jednu, a ove posljednje čak i dvije stepenice prema gore. I kod svakog igrača napravljen je značajan pomak tijekom ove sezone, a sad treba raditi dalje. Ne smijemo na ovome stati, klub mora nastaviti napredovati. Važno je stabilizirati se u prvoj ligi, izbjegavati nerealne ambicije, ali pokušati svake godine malo pomaknuti ljestvicu, ići prema gore. Sad je na upravi da u ovim ljetnim mjesecima odredi kojim ćemo putem ići u budućnosti – kaže trener Kovačević.

O planovima i ciljevima najviše zna prvi operativac kluba.

– Već smo počeli razgovore s igračima koji su ove sezone iznijeli najveći teret, pokušat ćemo složiti dobar roster, da budemo konkurentni u prvoj ligi, a imamo i neke kontakte, određene opcije s našim najvećim klubovima, Cedevitom i Cibonom – najavio je tajnik Kovačić.

Odlučno iz kluba odbacuju svaku mogućnost da postanu nečija filijala, no poneki igrač bi trebao doći na posudbu iz jednog od ova dva kluba, kao što su ove godine bili Cibonini Žižić i Zubac te Cedevitin Lončar.

– Sljedeće sezone sigurno će i ovi naši mladi igrači biti kvalitetniji, iskusniji za ovu jednu sezonu – uvjeren je trener Kovačević iščekujući neke nove generacije koje će odrasti u klubu i sustavno popunjavati prvu momčad.

– Imamo sedam uzrasnih kategorija, iz našeg pogona je izašlo i šest reprezentativaca, ali želimo dodatno pojačati rad s mladima. Imamo i neke projekte u planu, prije svega školsku ligu, koju bi tijekom cijele godine igrala djeca iz svih osnovnih škola – otkrio je planove tajnik Kovačić i dodao:

– Da, treba pojačati rad, ali već sad u kadetskoj i juniorskoj momčadi imamo nekoliko igrača koji bi uskoro mogli i u prvu momčad.

Plan je tu, prvoligaško iskustvo puno je veće, a ostalo je i dovoljno energije u dvojcu Kovačić – Kovačević. Za goričku košarku važno je, valjda, da te zovu Kova… Evo, neka jedan bude alfa, a drugi omega, neka nastave u istom stilu, pa će i dvorana biti sve punija i punija. Pa se možda jednog dana vrati i navijanje, i transparenti, i ona čudesna atmosfera…