Home Izdvojeno Madi prijestupnici platili dug društvu

Madi prijestupnici platili dug društvu

PODIJELITE

U Pučkom otvorenom učilištu predstavljeni su rezultati STOP programa, pilot projekta namijenjenog maloljetnicima koji su prvi put došli u sukob sa zakonom. Kroz program je u 2014. godini prošlo 14 maloljetnika, koji su volonterskim radom u lokalnim udrugama izbjegli prekršajni progon.

Autolakirnica Brkić

– Kroz evaluaciju od strane profesorice Marine Ajduković vidljivo je veliko zadovoljstvo programom, koje su iskazali maloljetnici i njihovi roditelji, onime što su prošli i kako su se osjećali nakon završetka programa- kazala je sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić.
U Centru za djecu, mlade i obitelj odvijao se najveći dio posla, od razgovora mladih prijestupnika i njihovih roditelja sa socijalnim pedagogom, do samog izvršenja odgojnih mjera koje su maloljetnici dobili.

-Maloljetnici su pakirali božićne poklone za manju djecu, pospremali ormare i radili ostale poslove koje zaposlenici tijekom godine nisu stigli uraditi. S druge strane mi smo ih nadgledali i učili ih odgovornosti, kako bi se lakše nosili s posljedicama svojih krivih postupaka- objasnila je ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović

Uspješno proveden program pokazao je odgovornima na svim razinama vlasti, kako se isplati ulagati u ovakve projekte.

-Ovaj program je potreban svim gradovima, a potreban je i našoj Velikoj Gorici. U njega treba uključiti što širu zajednicu, kako bi se lakše borili s problemom devijantnog ponašanja mladih te kako bi naše društvo i naš grad učinili boljim i sretnijim- poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Osim u Velikoj Gorici, program je proveden u Zagrebu, na području Trnja, Centra i Medveščaka, a zadovoljstvo uspjehom pokazali su svi sudionici pa čak i mladi prijestupnici čije se ponašanje projektom željelo ispraviti.