Home Izdvojeno Hrvatske vode: Postoji mogućnost ugroze područja Petrovine, Gradića i Lukavca, aktivirat će...

Hrvatske vode: Postoji mogućnost ugroze područja Petrovine, Gradića i Lukavca, aktivirat će se oteretni kanal Sava-Odra

PODIJELITE
Foto: Betonski prag Preljeva Jankomir (ilustracija)

Iz Hrvatskih voda upozoravaju da, zbog većeg no što je očekivano priljeva vode iz Slovenije, postoji opasnost od bujične poplave područja naselja Petrovina, Gradići i Lukavec.

“Ovo područje nalazi se uz lateralni kanal, čiji se sliv prostire od Rakovog Potoka do Bune na 250 kvadratnih kilometara. Sve ovisi kojom će se brzinom on puniti. Ovdje ne možemo puno učiniti jer je područje nebranjeno. Možemo na vrijeme upozoriti ljude da bismo branili kuću po kuću”, rekao je rukovoditelj branjenog područja Velika Gorica iz Hrvatskih voda inženjer Krunoslav Prentašić.

Prentašić je na jutros održanom sastanku Stožera civilne zaštite Velike Gorice upozorio na ovu opasnost, a načelnik stožera Jakov Sivrić rekao je da su mjere predostrožnosti poduzete.

“Sav obrambeni materijal je spreman. Kooperantska tvrtka Lapor d.o.o. već je dostavila vreće za moguću obranu od poplava. Također, predsjednici mjesnih odbora su obaviješteni i obavili smo terenske izvide”, rekao je Sivrić.

U svakom slučaju bit će proglašene mjere obrane od poplave i dnevno-noćno dežurstvo.

OTERETNI KANAL SAVA-ODRA

Vodostaj Save na preljevu Jankomir iz sata u sat raste, brže nego što je predviđeno. U 16 sati voda je nešto usporila a vodostaj se nalazi na razini od 576 cm. Kada dosegne razinu od 750 cm, razlit će se preko betonskoga praga i automatski početi puniti oteretni kanal Sava – Odra.

Kroz par sati Sava će se gotovo sigurno preliti. U tom slučaju prometnice u području oteretnoga kanala zbog svoje položenosti bit će neprohodne i službeno zatvorene.

TRANSVERZALNI NASIP VELEŠEVEC-SUŠA

“Otvorili smo sve zapornice dok još Kupa nije stigla, praznimo kazetu”, odgovara Prentašić na upit o ugroženosti Čičke Poljane. “Na taj način praznimo sustav koji se brani nasipima. Trenutno od strane Čičke Poljane imamo metar viši vodostaj nego s druge strane nasipa. Kako smo rekonstruirali veliki dio Savskog nasipa od Domovinskog mosta do granice sa Siskom to nam jest neka garancija, ali ako razina vode s druge strane premaši, moglo bi biti loše”, rekao je.

BEZ PANIKE

Najgore je moguće, ali isto tako moglo bi se ne dogoditi ništa, rekla su oba sugovornika. Načelnik Sivrić uvjerava da su službe dobro koordinirane i u stalnom kontaktu.

“Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere”, poruka je iz Stožera civilne zaštite.