Home Izdvojeno Krenuo je vodni val iz Slovenije, Sava raste kod Rugvice

Krenuo je vodni val iz Slovenije, Sava raste kod Rugvice

PODIJELITE

Vodeni val iz Slovenije krenuo je prema Zagrebu. Sava je kod Rugvice od ponoći do 15 sati narasla za skoro 130 cm na 199 centimetara, što je još daleko od pripremnog stanja, a na ustavi Prevlaka za 95 centimetara. Kiša se očekuje na zagrebačkom području u poslijepodnevnim i večernjim satima, a očekuje se do 80mm/m2 padalina.

DHMZ je jučer objavio posebno upozorenje, a Hrvatske vode su za naš portal prognozirale da nema vodene ugroze za Veliku Goricu.

“Prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, a po potrebi će se otvarati oteretni kanal Sava-Odra”, rekao je za N1 generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Vodostaj u Zagrebu aktivirao je pripremno stanje. Pripremno stanje proglašeno je i na dva mjesta u Pomurju.

DHMZ je proglasio crveno upozorenje za gospićku i riječku regiju, a Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je mjere samozaštite u slučaju poplave.

Obilne kiše počele su još sinoć u Sloveniji, a jutros su poplavljena mnoga mjesta diljem zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje. Mediji javljaju da ima nastradalih.