Home Izdvojeno FOTO Uoči 25 godina maratona u Gorici održano predavanje o trčanju

FOTO Uoči 25 godina maratona u Gorici održano predavanje o trčanju

PODIJELITE

Sinoć je u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održano predavanje o trčanju. Tribinu “Sve što ste željeli znati o trčanju” organizirali su Maraton klub Velika Gorica i Gorički klub mladih. Sudjelovali su Darko Batković, predsjednik Maraton kluba Velika Gorica, Bruno Škrinjarić, tajnik Maraton kluba Velika Gorica Franjo Gavranović, viši atletski trener s licencom Hrvatskog atletskog saveza te maratonka Jasminka Zvonar. Tribinu je moderirala Josipa Vujević iz Goričkog kluba mladih.

Tribina je organizirana kako bi se trčanje promoviralo kao rekreacija, sport i stil života, ali i kako bi se najavila jubilarna 25. Turopoljska trka te proslavila tradicija trčanja u Velikoj Gorici duga četvrt stoljeća.

– Standardno imamo utrku polumaratona i utrke za građane od pet kilometara. No kako je ovo specijalna prigoda, odlučili smo uvesti još dvije nove utrke – utrka rolera koja će isto biti na pet kilometara i utrka vatrogasaca u suradnji s DVD-om Turopolje. Još imamo utrke učenika od 1. do 8. razreda što je već dugi niz godina standard za Turopoljsku trku – ispričao nam je Bruno Škrinjarić, tajnik Maraton kluba Velika Gorica.O Turopoljskoj trci zna se i izvan granica Republike Hrvatske. Očekuje se velik broj trkača iz Slovenije, ali i Mađarske jer rekord trke drži upravo Mađar kojeg organizatori očekuju i ove godine. – Prijave su otvorene do 16. ožujka, 10 dana prije same utrke. Prijaviti se možete online na stranicama Maraton kluba Velika Gorica www.mkvg.hr i na sam dan utrke što ne vrijedi za polumaratonce – poručio je Bruno Škrinjarić.

Maraton klub Velika Gorica osnovan je 2001. godine i ima 100-tinjak članova. Klub je organizirao Atletsku školu za djecu, ali i školu trčanja za odrasle Život u pokretu. – Atletska škola je namijenjena djeci svih uzrasta. Imamo atletskog trenera koji ima licencu Hrvatskog atletskog saveza. Treninzi se odvijaju svakodnevno u jutarnjim i popodnevnim satima. Od ove godine djecu namjeravamo voditi na natjecanja i za sada nam se program odvija po planu – rekao je Darko Barković, predsjednik Maraton kluba Velika Gorica.– Ove godine imamo planove za proširenje naših programa, pogotovo što se tiče našeg rekreacijskog programa Život u pokretu gdje okupljamo sve rekreativce kojima nije primaran cilj profesionalno baviti se sportom nego žele u svoje slobodno vrijeme trčati. Ove godine ćemo povećati ponudu slobodnih mjesta u tom programu. Osigurali smo stručno vodstvo tog programa te će u svakom trenutku imati trenera atletike koji će ih moći nadgledati i govoriti im kako se mogu poboljšati u trčanju – ispričao je Škrinjarić.

Bruno se trčanjem rekreativno počeo baviti prije četiri godine te je u svoje slobodno vrijeme trčao po Gorici. – Prije dvije godine sam se učlanio u Maraton klub Velika Gorica i od tada sam jako puno napredovao. Putovao sam po utrkama po cijeloj Hrvatskoj i jako sam zadovoljan svojim dosadašnjim postignućima u klubu – objasnio je Škrinjarić kako se počeo baviti trčanjem.– Trčanjem bi se mogli baviti svi. Zašto je dobro? Dobro je prvenstveno zbog zdravlja, zbog rekreacije, zbog stresa, pomaže nam kod rješavanja svih takvih problema koje recimo sjedenjem ne bi uspjeli riješiti. Ako pravilno ne trčimo možemo dobiti ozljede zgloba, ozljede pete, jer prilikom trčanja amortizacija na stopalu je jako velika. Kolika je tjelesna masa osobe koja trči, uduplana je amortizacija. Ako nije pravilna naravno da dolazi do ozljeda – poručio je Darko Batković zašto je dobro baviti se trčanjem.

Josipa iz Goričkog kluba mladih postavljala je pitanja predavačima. Neka od pitanja ticala su se ozljeda, spremnosti, kondiciji, prehrani. Jedno vrlo zanimljivo bilo je o čemu maratonac razmišlja tijekom maratona. Saznali smo tako da je važno misliti o tempu trčanja, disanju, uskladiti ruke i noge tijekom trčanja te ekonomično trčati.

– Tribina je organizirana na inicijativu Maraton kluba koji mladima želi približiti trčanje kao sport, kao način života, kao rekreativnu aktivnost u koju se uključuje sve više mladih. Mi koji putujemo na fakultet ili na posao u Zagreb često vidimo skupine ljudi koje trče na Savskom nasipu. U Gorici je to popularno na pisti, ali kao što su rekli iz samog Maraton kluba to je više individualno, dok oni žele te individualce povezati i zapravo im pokazati koje koristi mogu imati od trčanja u samome klubu – ispričao je Matej Peranić, voditelj Goričkog kluba mladih.

Trčanje je jako dobro za one koji većinu dana provedu sjedeći pa im je potrebna relaksacija u popodnevnim satima. Dovoljno je, kažu iz Maraton kluba Velika Gorica, pola sata na dan, a u Velikoj Gorici ima dovoljno krajolika za trčanje.