Home Gospodarstvo FOTO U Sinjskoj ulici otvoreni treći Gradski vrtovi

FOTO U Sinjskoj ulici otvoreni treći Gradski vrtovi

PODIJELITE
foto: Arhiva

U Sinjskoj ulici u Podbrežnici sinoć su svečano otvoreni treći Gradski vrtovi. Nakon što su prošle godine otvoreni u Teslinoj ulici te pretprošle u Zadarskoj, ove godine je 40 građana dobilo svoje vrtne parcele velike 55 kvadrata. Građani su ponovo dobili priliku vlastito voće i povrće uzgajati u blizini svojih stanova i kuća.

Maša Kostelac će na svoju parcelu gdje će obrađivati vrt dolaziti pješke jer živi na Cibljanici. Sadit će paradajz, papriku, krastavce, blitvu i špinat. – Ja sam u mirovini, budem si skratila vrijeme, družila se i budem imala i korist od toga – ispričala je gospođa Maša. U vremenu provedenom na vrtu, društvo će joj praviti unuka. – Unuka je tu, sva je sretna. Bila je tužna kada su se dijelili prvi vrtovi, a ja se nisam prijavila – objasnila je.

Za prve vrtove nije se prijavio niti Bodan Krajnc koji živi na Galženici, ali ovu priliku nije htio propustiti. – Sadit ćemo svega po malo. Podijelit ćemo na devet kvadratića i zasaditi malo peršina, malo paradajza, malo krumpira, malo svega – ispričao je.Svoje slobodno vrijeme na vrtu će provoditi i ekipa Goričkog kluba mladih koja će saditi paradajz, začinsko bilje, jagode i salatu. – Gorički klub mladih je dobio jedan vrt i ovom prilikom mogu pozvati sve mlade koje zanima vrtlarenje i žele ispuniti svoje slobodno vrijeme, doći uživati u prirodi i u radu na vrtu neka nam se jave na lokalni Info centar Velika Gorica ili Gorički klub mladih – rekla nam je Ana Peternac Bučan, voditeljica Info centra. Ideja Gradskih vrtova, uz vrtlarenje i uzgajanje domaćeg povrća i voća, bila je i družiti se, slobodno vrijeme provoditi na svježem zraku, ali se u isto vrijeme i rekreirati. – Mi ćemo tu vrlo brzo napraviti dobru popunjenost i veliki broj naših sugrađana imat će parcele u urbanim vrtovima i moći će se baviti poljoprivredom. Želja nam je da angažiramo onaj prostor koji je u vlasništvu Grada, da ga ohumanimo tako da on dobije neki svoj smisao gdje će se građani družiti i da dobiju neke parcele u kojima će nešto moći uzgojiti za svoju kućnu potrebu, a i da se druže – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić koji je otvorio Gradske vrtove te im je sa zamjenikom Stjepanom Kosom uručio ugovore i ključeve. Ovi vrtovi imat će, kaže gradonačelnik, mnogostruku korist – stariji će se vratiti u mlađe dane, a djeca će naučiti uzgajati. Korisnici će si moći i međusobno pomoći. – Pa možda mogu nešto i razmijeniti. Vidjet ćemo što oni kažu, ali možda ovdje naprave malu burzu razmjene – poručio je Barišić koji je s građanima zasadio i sadnice koje im je Grad poklonio kako bi ih zasadili na parcele.

Na natječaj se javilo mnogo ljudi, a parcelu je dobio čak i gospodin iz Lukavca. – Moramo nastaviti s ovom akcijom. Imamo mi zemljišta, imamo mogućnosti. Namjerno smo radili na nekim dijelovima grada gdje ima zainteresiranosti tako da ćemo ciljano ići na dijelove grada gdje su ljudi zainteresirani – zaključio je Barišić. Parcele će vlasnici moći koristiti dvije godine bez naknade, a postoji mogućnost produljenja za one koji će se prema istima odnositi s pažnjom dobrog gospodara. Na korištenje su dobili i besplatnu vodu te kućicu s alatom kojim će moći uređivati svoje vrtove.