Home Gospodarstvo FOTO Mrkvica i zelje nadohvat ruke: Urbani poljoprivrednici kreću u akciju

FOTO Mrkvica i zelje nadohvat ruke: Urbani poljoprivrednici kreću u akciju

PODIJELITE

Uzgoj hrane za vlastite potrebe u gradovima postao je iznimno popularan posljednih godina. Kako zbog razvoja svijesti o nutritivnima vrijednostima hrane proizvedene na ekološki prihvatljiv način, tako i zbog njezine visoke cijene na tržištu. Tom trendu se pridružila i Velika Gorica, koja je u sklopu akcije “Urbani vrtovi” otvorila gradski vrt u Zadarskoj ulici.

Urbani-vrtovi-28.jpg

AA– Za vrtnu parcelu sam se prijavio zato što imam malu djecu i volio bih da i oni osjete kako je raditi na zemlji i ubirati plodove svoga rada. Vjerujem da će biti zabavno provoditi vrijeme s obitelji u vrtu. Planiram uzgajati luk, rajčicu, jagode  a  o ostalim kulturama koje ćemo saditi odlučiti će supruga i djeca – kaže novopečeni poljoprivrednik Ivica Prpa.

Urbani-vrtovi-9.jpg

AA– Ovdje sam zbog druženja s ljudima. Kako sam vrtlarica po struci, rad na zemlji nije mi stran. Namjeravam uzagajati peršin, mrkvu, rajčice, a očekujem i pomoć svojih ukućana. Svi smo se ovdje već sprijateljili, samo nam još fali prostor za roštilj – ispričala nam je Gita Brdek.

SADNJA, EDUKACIJA I DRUŽENJE

Gradski vrtovi osmišljeni su kao mjesto sastajanja, na kojima će se građani družiti i izmjenjivati iskustva, te provoditi slobodno vrijeme sa svojim obiteljima. Osim toga, urbani poljoprivrednici moći će proizvoditi organski zdravu hranu.

– Izuzetno smo ponosni na urbane vrtove koji su otvoreni u Velikoj Gorici. Ovu akciju provodimo već treću godinu za redom i uspjeli smo proširiti kulturu urbanih vrtova po cijeloj Hrvatskoj – ističe organizator Renato Ivanuš iz 24 sata.

Urbani-vrtovi-8.jpg

Koliko je projekt zanimljiv građanima, najbolje svjedoči to što su zauzeli sve dostupne gradske parcele, a još uvijek postoji veliki interes za dodatnim zemljištem.

– U prvom krugu popunili smo sve parcele, zato krećemo na druge lokacije kako bi zainteresiranim građanima omogućili da dođu do željene pracele – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Urbani poljoprivrednici zemljište će bez naknade u Zadarskoj ulici moći obrađivati dvije godine, s mogućnošću produljenja. Uvjet je taj, da se prema vrtnoj parceli odnose ‘pažnjom dobrog gospodara’.

[print_gllr id=24355]