Home Izdvojeno FOTO Tematika predstave ”OtpisaNE” aktualna je u cijeloj Europi

FOTO Tematika predstave ”OtpisaNE” aktualna je u cijeloj Europi

PODIJELITE

Na kazališnim daskama u Velikoj Gorici 14. listopada bit će pretpremijerno izvedena predstava ”OtpisaNE” koju u suradnji s kazalištem Moruzgva iz Zagreba priprema Scena “Gorica”. Predstava je nastala prema tekstu Renata Baretića, režiju potpisuje Nikola Zavišić, a glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički.

Probe se redovito odrađuju kao bi sve bilo spremno na vrijeme, a kada se na jednome mjestu nađu iskusni profesionalci, tada je uspjeh zajamčen. U njega vjeruju Ines Bojanić, umjetnička ravnateljica Scene ”Gorica” i Ecija Ojdanić, ravnateljica kazališta ”Moruzgva”.

– Imamo genijalan tim glumaca, režisera, svih oko nas. Stvarno se trudimo da predstava ispadne najbolje što može i vjerujemo u nju. Karte za 14. listopada su rasprodane – rekla nam je Bojanić uoči početka probe u dvorani Galženica.Zadovoljna suradnjom i tijekom priprema za predstavu je i Ojdanić koja u Otpisanima ima zanimljivu ulogu.

– Ja glumim milu, lažnu udovicu Domovinskog rata koja je površna, prostodušna, koja uzima sve što može uzet od naše jadne države, a da za to nema nimalo grižnje savjesti. Ona je toliko slatka da, kao što u životu takvim ljudima opraštamo, onda i njoj opraštamo. Scena ”Gorica” radi izvrsne predstave i ima jak dramski program i drago mi je što smo udružile naše snage i znanja i mislim da smo napravili jako zanimljivu, drugačiju i potrebnu predstavu. Ona je jako topla priča, ali bazira se na nekim akutnim problemima današnjeg društva kao što su izbjeglice, ali i društvene bolesti od kojih svi bolujemo, a to je kako što više uzeti državi, a što manje doprinijeti. Ono što mi je jako drago što će ljudi nakon ove predstave izaći s jednim rješenjem i barem će na trenutak misliti bolje o svijetu u kojem žive i pomisliti da postoji rješenje za naše probleme.

Eciji se, uz Slavka Sobina i Ernu Rudnički, u ovoj predstavi pridružila i Ksenija Marinković koja glumi majku mlade aktivistice.– Ja igram ulogu Snježane, majke aktivistice koja dovodi tog izbjeglicu i imam prijateljicu s kojom se džabalebarim po cijele dane, ali uspijemo se nekako i mi uključiti u tu igru i sve sretno završi. Sreća, to je jedan obrazovan Sirijac pa ubrzo shvati u kakvom se grotlu našao, ženskih uzavrelih emocija i nekako ih uspije sve izmiriti i natjerati da ga strašno zavole.

Prema tekstu Renata Baretića, predstavu je režirao Nikola Zavišić. – To je goruća tema u cijeloj Europi, a kod nas je povod za otkrivanje nekih novih tema koje su prisutne u društvu na našem području. Nastalo je u principu sve vrlo lako jer sve su to ozbiljni, izuzetni glumci. Bila mi je čast raditi s njima u idealnim uvjetima pa smo dosta istraživali i došli do zabavne predstave koja nije naivna i podilazeća komedija publici, već traži da se publika uključi i razmišlja svojom glavom i dođe do svojih ideja – rekao je Zavišić.

Prije Velike Gorice, predstava će se igrati u Karlovcu, 13. listopada, dok će premijera biti u Zagrebu 15. listopada na Sceni Vidra. Ako niste kupili kartu, još stignete jer će ”OtpisaNE” zaigrati u našem gradu i 21. listopada.

foto: Mario Žilec