Home Travel FOTO Na putu dugom 4 300 kilometara, Nikola Horvat svladao je sve...

FOTO Na putu dugom 4 300 kilometara, Nikola Horvat svladao je sve izazove

U Hrvatskoj je odlučio pokrenuti Croatian Long Distance Trail. S prijateljem iz Amerike pješačit će od Iloka do Dubrovnika, a moći će im se pridružiti svatko tko želi poći na put dug tri mjeseca.

PODIJELITE

Gledajući dokumentarce na Internetu, Nikola Horvat odlučio je i sam posjetiti planinarsku stazu u Sjedinjenim Američkim Državama poznatu pod nazivom Pacific Crest Trail. Financijska sredstva prikupio je tako što se prijavio na natječaj Koreanske nacionalne televizije. U 163 dana prešao je put dug 4 300 kilometara. Počeo je u Kaliforniji na meksičkoj granici i išao kroz Južnu Kaliforniju, planinskim lancem Sierra Nevade, zatim Sjevernom Kalifornijom, kroz Oregon i Washington i završio putovanje na granici s Kanadom. U početku, dok je još bio odmoran i uzbuđen oko samog putovanja, nije bilo problema, no kako je put odmicao suočio se s brojnim izazovima.

– Za mene je to putovanje prvenstveno predstavljalo životni san, priliku za mene. Na početku je bilo super, genijalno, inspiriran si, ali kako putovanje ide, fizički postaje zahtjevnije, bilo je i ozljeda. Ono što je najveći izazov su psihički ekstremi koji se događaju u čovjeku. Jer postoji strah, divlje životinje, samoća od 20 dana kada vidiš jednog čovjeka na dan kažeš mu bok i ideš dalje. Postoji glad, žeđ, usamljenost, home sick. Meni se na tom putu dogodila jedna obiteljska drama i to je definitivno utjecalo na moje raspoloženje i na kraju sam osjećao poraz, no nakon nekog vremena postao sam svjestan što sam napravio, postao sam ponosan i danas sam vrlo zadovoljan i ne bi mijenjao niti jednu stavku moga putovanja – rekao nam je Nikola Horvat koji je sinoć u POUVG predstavio svoju knjigu ”Bariški epitaf” i film ”Pacific Crest Trail: Tesla – godina početka”.– Svaki hodač na Američkim dugoprugaškim stazama dobije nadimak. To je tradicija, s obzirom na to da sam ja Nikola iz Hrvatske, nazvali su me Tesla. S Tinom Borovčakom, mladim režiserom, napravio sam film ”Pacific Crest Trail: Tesla – godina početka” koji je dobio prvu nagradu na Festivalu Putnika. Film prikazuje emotivnu borbu koja se događala na tom putovanju. Knjiga ”Bariški epitaf” je plod godine dana pisanja nakon povrataka s putovanja. To je moja prva knjiga, reakcije su dobre i zadovoljan sam kako je sve ispalo.

Nikola nam je otkrio kako to putovanje nikako nije monotono jer svi koji pješače tom planinarskom stazom dolaze iz raznih krajeva svijeta, svatko sa svojom pričom koja inspirira druge.

– Sreo sam Švicarca koji je bio u komi nakon što je pao sa 7 metara, učio je nanovo hodati, a sada je bio na Pacific Crest Trailu. Imao je nadimak IT, dobri vanzemaljac jer to što je radio bilo je izvan ovog svijeta.Nikola kaže kako su mu na putovanju pomogli i prekrasni vidikovci, ljepota prirode, jezera. – Koliko god bude teško, to te podigne, otkrivaš nutrinu ljepote putovanja koje te mijenja iz korijena. Po povratku više nisi ista osoba.

Stoga je u Hrvatskoj odlučio pokrenuti Croatian Long Distance Trail. S prijateljem iz Amerike pješačit će od Iloka do Dubrovnika, a moći će im se pridružiti svatko tko želi poći na taj put dug tri mjeseca.

– Takva iskustva ljudima mijenjaju životne perspektive, mijenjaju živote na bolje. Ljudi postaju svjesni svoje vrijednosti, vrijednosti prirode, vrijednosti dobrote ljudi, postaju bolji ljudi. Mislim da je od velike važnosti napraviti tako nešto u Hrvatskoj. To je moj osnovni cilj, nikakva financijska vrijednost. Želim pružiti ljudima koji nemaju financijske mogućnosti otići u Ameriku ili negdje drugdje hodati ove divne trailove, pa ćemo napraviti kod nas – najavio je Nikola.