Home Izdvojeno FOTO Prvi Fašnik u Kosnici okupio brojne mještane uz povorku i glazbu

FOTO Prvi Fašnik u Kosnici okupio brojne mještane uz povorku i glazbu

Obišli su okolna mjesta pa uživali uz glazbu i nagrađivanje najbolje maskiranih

PODIJELITE
Foto: Filip Margić

Uz 113. Turopoljski fašnik, ove godine smo imali priliku vidjeti još jedan. Tako je udruga Turopoljska tradicija u suradnji sa Mjesnim odborom po prvi puta organizirala Fašnik u kosnici! Fašnik je uključivao povorku po okolnim mjestima te druženje uz glazbu, hranu i biranje najboljih maski.

U Fašničkoj povorci sudjelovali su članovi udruge Turopoljska tradicija, KUD Mičevec, KUD Rodna gruda, Mali prijatelji iz Obrezine te Mjesni Odbor Ščitarjevo. Osim same povorke, sudionici su održali i male nastupe za publiku.

Tako je Udruga Turopoljska tradicija prikazala turopoljsku svadbu dok je KUD Mičevec imao mobilni tim za cijepljene protiv korone. “Svi koji su se odazvali cijepljenju dobili su dva antigenska testa kao nagradu, a oni koji su se dvaputa cijepili dobili su dva antigenska testa te poljubac lijepe medicinske sestre. KUD Rodna gruda došla je iz dalekog puta iz arapskih zemalja sa svojim Sultanima koji su došli tražiti supruge, dok su mali prijatelji prikazali lokalnog slikara naive Juru koji je na terenu na platno oslikavao domaće životinje. Mjesni Odbor Šćitarjevo bio je maskiran u Rimljanke, a koji su bili odlični domaćini kao i MO Črnkovec.”, objašnjavaju iz KUU Turopoljske tradicije.

Nakon obilaska Petine,Selnice, Črnkovca i Šćitarjeva, fašnička povorka se vratila u Kosnicu na nogometno igralište gdje je prikazala turopoljsku svadbu. I njihov Princ Fašnik je dobio presudu i kaznu spaljivanja koja je odmah i izvršena.

Kasnije je druženje nastavljeno uz ples pod maskama, a proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg Fašnika. Za najbolju maskiranu grupu proglašeni su članovi KUD-a Rodna gruda, najbolji plesni par iz KUD-a Mičevec, dok je najbolji maskirani pojedinac proglašen iz grupe Malih prijatelja.