Home Gospodarstvo NOVI PRISTUP: Velikogoričani sada mogu razvrstavati otpad na kućnom pragu

NOVI PRISTUP: Velikogoričani sada mogu razvrstavati otpad na kućnom pragu

Građani će razvrstavanjem korisnog otpada na kućnom pragu postati dio europskog kruga koji se odlučio za recikliranje

PODIJELITE

Od ovog ponedjeljka, 28. veljače, u Velikoj Gorici se potpuno mijenja pristup zbrinjavanju otpada – umjesto odlaganja svog kućnog otpada na Odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava građani Velike Gorice će razvrstavanjem korisnog otpada (papir, biootpad, ambalažna plastika i metali) na kućnom pragu postati dio europskog kruga koji se odlučio za recikliranje.

Da nastavak bacanja otpada na odlagalište nije rješenje najbolje možemo vidjeti iz primjera Jakuševca gdje je odlagalište otpada znatno smanjilo kvalitetu življenja u okolnim naseljima, a brdo otpada postalo dio vizure Zagreba. Novim sustavom gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici spriječit ćemo da takvo brdo nastane između turopoljskih mjesta Mraclina i Buševca, a odvojenim prikupljanjem otpada koristan otpad vratiti u proizvodne procese i time smanjiti potrebu za crpljenjem prirodnih resursa.

Velikogoričani su već pokazali da „recikliranje nije bauk“ i to pilot-projektom 2019. godine kojim je odvojeno prikupljanje otpada uvedeno u središte Velike Gorice. Taj pristup sada se proširuje na čitavo područje Grada Velike Gorice čime se jamči da svi korisnici usluga VG Čistoće imaju jednaku uslugu.

U pripremama za novi sustav gospodarenja otpadom Grad Velika Gorica i VG Čistoća osigurali su putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavu preko 20 tisuća novih posuda za razvrstavanje otpada te su posude vrijedne oko 8 milijuna kuna podijeljene korisnicima usluga VG Čistoće. Njihovo korištenje počinje od danas.

“Pozivamo naše korisnike da obrate pozornost na nove rasporede odvoza otpada iz svojih kućanstava te ih upućujemo da razvrstavanjem otpada utječu i na svoje troškove s obzirom da broj predaje zelene kante za miješani otpad na odvoz direktno utječu na iznos računa“, poručio je direktor VG Čistoće Ivan Rak dodavši kako krećemo na put kojim želimo s trenutnih 15 % razvrstavanja otpada doći na europskih 50% i tako pokazati da brinemo za okoliš u kojem živimo.

Raspored odvoza svih frakcija otpada prema mjestu predaje otpada možete pronaći na službenim internetskim stranicama VG Čistoće www.vgcistoca.hr.