Home Izdvojeno FOTO Postavljen temeljni kamen za izgradnju nove crkve u Kravarskom

FOTO Postavljen temeljni kamen za izgradnju nove crkve u Kravarskom

Iz Općine se nadaju da će se već iduće godine misa služiti u novoj crkvi

PODIJELITE

Razorni potres 29. prosinca 2020. godine na svojim je zidovima osjetila Crkva Uzvišenja svetog Križa u Kravarskom koja je pretrpjela veliku štetu. Osim što je šteta bila na unutrašnjem dijelu, srušio se i gornji dio tornja što je predstavljalo veliku opasnost. Mišljenje statičara bilo je srušiti staru crkvu i na istom mjestu izgraditi novu.

Danas, nakon malo više od godine dana, svečano je postavljen temeljni kamen iz kojeg će se izgraditi nova crkva. Temeljni kamen blagoslovio je Sisački biskup, mons. Vlado Košić.

Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko objasnio nam je da je dio radova krenuo već prije oko dva mjeseca. “Krenuli smo prije dva, tri mjeseca s radovima stabilizacije starih temelja crkve na kojima će se izgraditi nova crkva. Zabijeno je i betonirano 95 pilota u dubinu od 9,5 metara, a na njih onda dolaze nosive grede i dalje cijela konstrukcija. To je je jedan ozbiljan projekt u koji su uključene lokalne tvrtke i vrijedni obrtnici.”, govori.

Trenutna dinamika radova daje nadu da će se već iduće godine mise služiti u novoj crkvi. Kolarec navodi da se nadaju da će do kraja godine uspjeti završiti do 90 posto radova na crkvi, a ostatak će biti završen u idućoj godini. Projektant i nadzor radova vrši tvrtka Grapro d.o.o. iz Velike Gorice, a izvođač je tvrtka Matra d.o.o. iz Ključić Brda.

No, bez donacija, obnova ne bi bila moguća. “Uz velike donacije župljana smo dobili i od Ministarstva regionalnog razvoja 500 tisuća kuna za stabilizaciju starih temelja te od Varaždinske biskupije 500 tisuća kuna. Te cijene po kojoj rade naši obrtnici su minimalne, oni u ove radove idu bez neke zarade jer ova novčana sredstva pokrivaju gotovo samo materijale i troškove radova.”, govori Kolarec.

Ovih dana se čeka i sklapanje ugovora sa Zagrebačkom županijom po pitanju dodatnog financiranja koji će im dati značajnu pomoć, a onda i pomoć od Grada Velike Gorice.

Cilj obnove ove važne građevine je u funkciju staviti crkvu na zadovoljstvo svim župljanima, ali i ostalim ljubiteljima ovog prostora. “Ovaj objekt bio je simbol naše župe, ali i cijelih Vukomeričkih gorica i tko god sada dođe ovdje bez te crkve se osjeća loše. S novom crkvom ćemo ponovno vratiti sve što smo imali prije, čak i više. Ovaj potres je pokazao koliko smo slabi i nemoćni protiv elementarnih nepogoda. Nakon ovoga ćemo kvalitetno graditi objekte koji će trajati barem 300 godina i više.”

Iako bez crkve, mise se u Kravarskom održavaju i dalje, i to uz pomoć mještana. “Zahvaljujemo gospodinu Stjepanu Baniću što nam je za iduće dvije godine besplatno dao na korištenje objekt za služenje mise. Mise se održavaju svakog dana, ujutro i navečer.”, zaključuje Kolarec.