Home Izdvojeno FOTO Počeli Dani osoba s invaliditetom

FOTO Počeli Dani osoba s invaliditetom

PODIJELITE

Druženjem s gradonačelnikom, promocijom filma i izložbom kreativnih radova, jučer su u Velikoj Gorici počeli Dani osoba s invaliditetom. Trajat će do 5. prosinca, a to tada će članovi udruga i zajednica pokazati kako žive, rade i s kojim se problemima susreću u Velikoj Gorici.

Nikica Kasunić učenik je 4. razreda Ekonomske škole u Velikoj Gorici. Bočanjem se bavi tek dvije godine, a već je osvojio nekoliko medalja. Na zadnjem kolu boćarske lige Hrvatske za osobe s invaliditetom osvojio je srebrno odličje, na Europskom natjecanju mladih u Varaždinu bio je četvrti, a uskoro će braniti prošlogodišnji naslov pobjednika Kupa Hrvatske. Bavljenje sportom za ovog maturanta je velika stvar.

-Time sam dobio zanimaciju kojom se mogu baviti, gdje se mogu sam potvrditi. Pomoglo mi je puno jer putujem po Hrvatskoj, upoznajem nove ljude, družim se s njima.-rekao nam je Nikica.

Slobodno vrijeme provodi za računalom jer tu, kaže, nema nikakvih barijera. Uvijetima u školi je zadovoljan, prijatelji mu uvijek pomažu, a otkako ima asistenta u nastavi, stvari su krenule nabolje. Ima tek jednu želju. _MG_5494-Samo evo to po zimi kad je stvarno hladno do škole mi treba 20 minuta, a ja se u tom vremenu smrznem. Nadam se da će riješiti to s kombijem da mi pomogne u to vrijeme kada mi je najteže.-iskren je bio maturant.

Nikica Kasunić jedan je od aktera filma ‘U zdravom duhu, zdravo tijelo’ koje su Velikogoričani imali prilike jučer vidjeti.

-Film je rezultat mukotrpnog 7-godišnjeg rada svih klubova koji su okupljeni u Sportskom savezu osoba s invaliditetom, koji su iznjedrili hrvatske reprezentativce i bilo je normalno da progovorimo u okviru Strategije za osobe s invaliditetom i o njihovim uspjesima. A evidentno je da će Hrvatska, odnosno Velika Gorica imati u Rio de Janeiru 6. rujna slijedeće godine na otvaranju Paraolompijskih igara na stadionu Marakana dva paraolimpijca iz Velike Gorice – Mirjanu Lučić i Velimira Šandora.-rekao nam je predsjednik Športskog društva osoba s invaliditetom ‘Uspon’ Darko Matić._MG_5428-Sport je najkvalitetniji način integracije osoba s invaliditetom u širu društvenu zajednicu.- istaknuo je Matić. A da ima i drugih načina integracije pokazali su svojim radovima članovi Udruge Suncokret.

-Udruga ima nekoliko kreativnih radionica gdje su rađeni razni proizvodi od tekstila i keramike. Jedan naš član kroz te radionice razvija svoju umjetnost kroz koju prikazuje svoje viđenje svijeta. Te figure su malo deformirane, ali to je njegov pogled na svijet. Pružamo mu slobodu i kreativnost i čak pregovaramo da nastavi raditi na Rokovom perivoju u kreativnim radionicama jer je kvalitetan u tome.-rekao je Antun Andrejić, predsjednik Udruge ‘Suncokret’.

U  Pučkom otvorenom učilištu svojim radovima su se predstavili i članovi učeničke zadruge ‘Izazov’ Centra za odgoj i obrazovanje._MG_5424-Osim izrade ovih ukrasnih i uporabnih predmeta mi imamo i vrlo širok program rada koji uključuje i rad na hortikulturi, imamo dva velika plastenika, 1000 sadnica jagoda, 50 sadnica lavande, oko 50 voćaka koje obrađujemo. Dakle brinemo o vanjskom i unutarnjem prostoru. U okviru programa radimo i na brizi o sebi, zapošljavanje uz podršku, priprema za samostalno stanovanje. Ovo je samo jedan mali dio koji pokazuje što radimo kada smo u unutarnjim prostorima.- istaknula je Dubravka Nemanjić iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Na otvorenju Dana soba s invaliditetom bio je i gradonačelnik Dražen Barišić. -Svaki put dvorana je sve manja, što znači da nas ima sve više što mi je itekako drago. -To znači da dobro radimo, da se naša obitelj širi i da je utjecaj našeg posla veći. Senzibiliziramo naše sugrađane.-poručio je gradonačelnik Barišić._MG_5434Grad je osigurao asistente u nastavi, svake godine popunjava se posudionica medicinskih pomagala po potrebama koje iskaže Crveni križ, a šest godina financira kombi vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom. Gradonačelnik je podsjetio da se kontinuirano radi na strategiji izjednačavanja prava osoba s invaliditetom u kojem se nalazi ukupno 60 mjera.

[print_gllr id=35948]