Home Gospodarstvo FOTO Počela gradnja ULO hladnjače u vlasništvu proizvođača voća i povrća

FOTO Počela gradnja ULO hladnjače u vlasništvu proizvođača voća i povrća

PODIJELITE

Prošli tjedan su u Radnoj zoni Rakitovec počeli radovi na ULO hladnjači Distributivnog centra za voće i povrće Velika Gorica. Riječ je o prvoj hladnjači koja će biti u vlasništvu proizvođača. Ukupna vrijednost investicije je 26 milijuna i dvjesto tisuća kuna, a sastoji se od same moderne ULO hladnjače, tehnološke opreme i transportnih sredstava.

– Da bi naši proizvođači mogli tijekom cijele godine biti na tržištu, a ne prodavati kada jabuka i drugo voće sazre, bilo je nužno izgraditi ULO hladnjaču koja je kapaciteta tri tisuće tona. Devedeset posto ukupnih troškova dobili smo bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda – 23 milijuna i 362 tisuće kuna – ispričao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.– Radovi teku idealno. To znači da će do kraja godine ova hladnjača biti u punoj funkciji. Ovo je zajednički regionalni projekt voćara Zagrebačke županije i voćara Međimurske županije tako da u startu govorimo o četrdeset OPG-ova koji će ju koristiti. No, nema riječi maksimum kada govorimo koliko će ih moći koristiti. Mi želimo biti servis za što više hrvatskih voćara i povrćara. Radimo već sa Slavonijom i svi voćari u Republici Hrvatskoj su dobrodošli – poručio je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće Velika Gorica.

Moderna ULO hladnjača omogućit će domaćim proizvođačima da budu konkurentni tijekom cijele godine te tako osiguraju opstanak domaće proizvodnje, ali i stvaraju veći dohodak. – Nadam se da će izgradnjom ove hladnjače za poljoprivrednu proizvodnju i naše voćare krenuti nova era kojom će moći biti konkurentni na tržištu i stvarati jedan normalan dohodak i da će od toga dohotka moći živjeti na svojim OPG-ovima – poručio je Kožić.ULO hladnjača koristi modernu tehnologiju ultra low oxygen koja smanjuje udio kisika u zraku unutar hladnjače te omogućava dugotrajnije skladištenje voća i povrća. ULO hladnjača bit će kapaciteta tri tisuće tona, a od toga 400 tona predviđeno je u najmodernijoj dinamičkoj atmosferi. Hladnjača se sastoji od 22 komore, s jedne strane komore su kapaciteta 110 tona, a s druge strane 140 tona. Deset puta veći kapacitet od postojećeg te kvalitetna oprema mogla bi omogućiti skladištenje do dvije godine no plan je plasirati voće unutar 12 mjeseci.

– Plaćat će se najam, ali po proizvodnim cijenama toga najma – kao da su sami vlasnici te hladnjače, što u stvari i jesu. Ovaj projekt je kopiranje takvih uspješnih projekata zapadne Europe gdje proizvođači u suradnji s lokalnom i regionalnom upravom grade moderne infrastrukturalne projekte i sebi osiguravaju opstanak – objasnio je Bunjevac.Zbog gradnje ove moderne hladnjače najsretniji su proizvođači. Iako su do sada dobro funkcionirali, dobitaka nije bilo. Skladištenje u ULO hladnjači omogućit će im plasman robe u najpovoljnijem trenutku, a time i bolju zaradu. – Kada bude gotova hladnjača beremo, spremamo i čekamo bolja vremena, odnosno vrijeme najpovoljnije za prodaju – zaključio je Ivan Kuzmec, proizvođač i predsjednik skupštine Zagrebačkih voćnjaka.

Sav profit koji se ostvaruje prodajom ide zadrugarima koji se nadaju da će se u budućnosti povećati i izvoz voća i povrća. – Kao upravitelj zadruge Zagrebački voćnjaci moram reći da smo mi, uz Distributivni centar, glavni korisnici ovog objekta. Naših je 70 posto. Svim mojim zadrugarima je tako omogućen potpuni plasman, distribucija i čuvanje sveg našeg voća kojeg proizvodimo u narednih 20 godina koliko smo potpisali ugovor – ispričao je proizvođač Mario Di Giusti.Zadrugari imaju oko 180 hektara jabuka i drugog voća. Do sada su ih čuvali na svakakve načine. Neki su ih čuvali u hladnjačama koje su omogućavale održavanje plodova do šest mjeseci. – Ovo će značiti dosta za Veliku Goricu jer će biti više proizvođača i otkupa, ali i više materijalnih sredstava kojim će moći ulagati u poljoprivredu. Ovo je inače bio jako veliki poljoprivredni kraj pa možemo očekivati i da će se mladi uključiti u proizvodnju – rekao je Stjepan Kos, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Distributivni centar i dalje ulaže u projekt školskog doručka gdje se u osnovnim i srednjim školama djeci daju jabuke i domaći sokovi. U budućnosti će svoje mjesto na stolu u školskim kuhinjama naći i domaće mlijeko. I ovaj projekt domaćim proizvođačima osigurava sigurno tržište, ali i cijenu.Podsjećamo, ova investicija nastala je u suradnji Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i Poljoprivredne zajednice Zagrebački voćnjaci, a zbog financija projekt je podijeljen u dvije faze. Prva faza je bila izgradnja Distributivnog centra s prostorom za opremanje i tri male manipulativne komore, a završena je još 2012. godine. Druga faza je gradnja ULO hladnjače koja će zbog većeg kapaciteta zadovoljiti potražnju koja vlada na tržištu. ULO hladnjača će doprinijeti modernijem načinu skladištenja te pružiti vrhunsku uslugu kako samog skladištenja, tako i distribucije.