Home Gospodarstvo Zahvaljujući ULO hladnjači školarci Zagrebačke županije imat će zdravije obroke

Zahvaljujući ULO hladnjači školarci Zagrebačke županije imat će zdravije obroke

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Kao što smo najavili, uskoro kreće gradnja ULO hladnjače pokraj Distributivnog centra za voće i povrće Velika Gorica u Radnoj zoni Rakitovec. ULO hladnjača koristi modernu tehnologiju ultra low oxygen, koja smanjuje udio kisika u zraku unutar hladnjače te omogućava dugotrajnije skladištenje voća i povrća.

– Izgradnja hladnjače kreće kroz nekih mjesec dana i planiramo ju završiti na vrijeme za ovogodišnju berbu jabuke, u rujnu ove godine. Ukupna vrijednost investicije je 26 milijuna i dvjesto tisuća kuna. Investicija se sastoji od same moderne ULO hladnjače, tehnološke opreme i transportnih sredstava – za Kronike Velike Gorice ispričao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće Velika Gorica.

Ova moderna ULO hladnjača bit će kapaciteta tri tisuće tona, a od toga 400 tona predviđeno je u najmodernijoj dinamičkoj atmosferi. Hladnjača se sastoji od 22 komore, s jedne strane komore su kapaciteta 110 tona, a s druge strane 140 tona. Takve su najidealnije za manipulaciju zato što će sve komore u budućnosti pretvoriti u dinamičku atmosferu. – To je zbunjujuće jer je to najmodernija tehnologija skladištenja. Ajmo reći zadnji krik u svijetu i mi smo jako ponosni. Nismo prvi u Hrvatskoj, ali smo među pionirima u Hrvatskoj koji mogu pružiti takvu vrhunsku kvalitetu skladištenja – objasnio je Bunjevac.Hrvoje-BunjevacOva investicija nastala je u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Velikom Goricom, a zbog financija projekt je podijeljen u dvije faze. Prva faza je bila izgradnja Distributivnog centra s prostorom za opremanje i tri male manipulativne komore, a završena je još 2012. godine. Druga faza je gradnja ULO hladnjače koja će zbog većeg kapaciteta zadovoljiti potražnju koja vlada na tržištu. ULO hladnjača će doprinijeti modernijem načinu skladištenja te pružiti vrhunsku uslugu kako samog skladištenja, tako i distribucije.

Radna-zona-Rakitovec,-zrak,-Gorica-staklo,-Beton-Rad,-radovi-na-cesti
Foto: Mario Žilec

– Hladnjača je napravljena kao zajednički projekt voćara Zagrebačke županije i voćara Međimurske županije. Mi smo željeli regionalno povezivanje i prvi smo takav projekt gdje su se voćari dvije najjače voćarske županije ujedinili i putem ovog projekta žele nastupiti zajedno na tržištu. Osigurati postojeće tržište, ali osvajati i nova tržišta, a uvelike već imamo i dogovore oko izvoza – napomenuo je Bunjevac.

Objekt će tlocrtno biti veći od prve faze za 600 kvadrata, a bit će i značajno viši. Deset puta veći kapacitet od postojećeg te kvalitetna oprema mogla bi omogućiti skladištenje i duže od godine dana no plan je plasirati voće unutar 12 mjeseci. Prije nego dođe nova sezona jabuka i drugog voća, stara sezona mora biti rasprodana.distributivni centar unutra 01

– Ova investicija za nas znači jednu veliku prekretnicu. Naime, bez nje bi i naša kratkoročna budućnost došla u pitanje. Mi smo u ovom trenutku izloženi strašno nelojalnoj konkurenciji gdje se uvozi stara jabuka, a inspekcija je vidjela kako je ta jabuka tretirana i čak se radilo o jako nezdravoj jabuci. S druge strane domaća, kvalitetna jabuka u vrijeme berbe dobiva ništavnu cijenu, naši proizvođači dobivaju kunu, kunu dvadeset, što je daleko ispod proizvodne cijene i to jednostavno zato što je skladišna infrastruktura u Hrvatskoj u vlasništvu takozvanih veletrgovaca kojima je glavni cilj profit. Njima nije nimalo bitno hoće li domaći proizvođač opstati ili ne. Oni ako mogu dobiti jeftinije vani, iako je to stara jabuka, njima je bitno da kupe po što jeftinijoj cijeni, a ovdje prodaju po što skupljoj – rekao je Bunjevac te objasnio kako će novi, veći kapacitet ULO hladnjače donekle riješiti ovaj problem.

Distributivni centar trenutno posluje sa 16 škola Zagrebačke županije, od toga devet velikogoričkih. Cilj im je ove godine pojačati plasman školskog voća i na šire područje, a razlog je jednostavan. – Naime mi smo već ušli u školsko voće i to nam se pokazalo kao jedna budućnost. Tu se radi o sigurnim cijenama, sigurnom plasmanu, ujednačenom plasmanu kroz cijelu godinu i sigurnoj naplati – zaključio je Hrvoje Bunjevac.