Home Gospodarstvo Kreće gradnja hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće

Kreće gradnja hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće

PODIJELITE

U Radnoj zoni Rakitovec uskoro kreće gradnja moderne hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće. Radovi su vrijedni više od 26 milijuna kuna. Hladnjača je kapaciteta tri tisuće tona. Očekuje se da će se realizacijom II. faze izgradnje Distributivnog centra omogućiti malim i srednjim poljoprivrednicima postizanje bolje tržišne cijene, a da će građani domaćim voćem i povrćem biti snabdjeveni tijekom cijele godine. Do sada je Distributivni centar, čija je I. faza izgradnje završena 2012. godine, proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća. Inače, ULO hladnjača koristi tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik
omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća. Ovo je prva velika hladnjača koja nije u vlasništvu trgovaca.

Grafika: Zagrebačka županija
Grafika: Zagrebačka županija

Gradnja ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupne vrijednosti 26.189.908,77 milijuna kuna (bez PDV-a) predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centar za voće i povrće d.o.o., a većina sredstva za gradnju tj. 23.362.980,45 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19.855.533,38 milijuna kuna osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, a 3.501.447,07 iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928,32 milijuna kuna. Očekuje se da će nova ULO hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine. Prijavitelji projekta su uz Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. i Poljoprivredna zadruga (PZ) Zagrebački voćnjaci i PZ Međimurski voćnjaci.

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije i okolnih županija. Vlasnici društva su: Zagrebačka županija s udjelom u visini 17.000.000 kuna, što iznosi 77,27% vlasništva, Grad Velika Gorica s udjelom u visini 3.900.000 kn, što iznosi 17,73% vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s udjelom u visini 1.102.000 kn, što iznosi 5% vlasništva.