Home Izdvojeno FOTO Na aktualnom satu govorilo se o upisima u vrtiće te rekonstrukcijama...

FOTO Na aktualnom satu govorilo se o upisima u vrtiće te rekonstrukcijama Galženice i Autobusnog kolodvora

PODIJELITE

Danas je, u sklopu druge sjednice Gradskog vijeća na kojoj je prisustvovalo 25 vijećnika, održan i prvi aktualni sat u ovom sazivu Gradskog vijeća. Pitanja je bilo mnogo pa svi vijećnici nisu niti stigli postaviti svoja pitanja, a aktualac je trajao duže od uobičajenog.
Aktualni sat otvorio je vijećnik Darko Bekić s dva pitanja. Zanimalo ga je što će se dogoditi s dječjim igralištem koje je uklonjeno iz Matoševe ulice, odnosno što se radi po tome pitanju te je li nađena adekvatna lokacija.

– U Matoševoj ulici imali smo problem oko dječjeg igrališta koje je smješteno uz samu zgradu na brojevima od 6 do 8. Tu je dolazilo do problema između stanara, samih roditelja i djece koja su se igrala neposredno ispred zgrade. Na inicijativu Policijske postaje u Velikoj Gorici održan je sastanak s roditeljima i stanarima. Dogovoreno je da se sporno igralište makne sa sporne lokacije što se i dogodilo sredinom lipnja. Nova lokacija igrališta bit će u Ulici Ljudevita Posavskog, na zelenoj površini preko puta Komunalnog centra. to će biti adekvatno igralište za gradsku četvrt Miljenko Granić jer ondje stanuje velik broj sugrađana s malom djecom. Trenutno je u fazi izrada glavnog projekta. Dječje igralište bit će veličine 350 metara kvadratnih, a uz njega će se nalaziti malo nogometno igralište 15×7 metara i bit će posebno ograđeno. Roditelji su zadovoljni spomenutom lokacijom – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te rekao kako bi dječje igralište u pogonu moglo biti do početka rujna.Drugo pitanje bilo je u kojoj je fazi priprema podjele knjiga i radnih bilježnica te kada se očekuje priprema i na koji način je organizirana. – Nastavit ćemo nadopunjavati i kupovati udžbenike za svu djecu koja na području Grada Velike Gorice pohađaju osnovnu školu. Zbog većeg broja djece, nedostajat će jedan broj udžbenika, no sredstva su osigurana i putem nabave će se dopremiti i organizirano po školama dopremiti učenicima koji će pravodobno o tome biti obaviješteni. Ovogodišnja novina je i što ćemo kupiti i radne bilježnice te roditeljima preostaje da se pobrinu oko školskog pribora i ostalog materijala za nastavu. Sve ostalo osigurat će Grad Velika Gorica iz svoga proračuna – objasnio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Vijećnik Begić bio je zadovoljan odgovorima te naglasio potrebu postavljanja ležećih policajaca u Matoševoj ulici.

DOM KULTURE GALŽENICA

Teme rekonstrukcije Doma kulture Galženica te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa biciklističkih staza prema Velikoj Buni zanimale su vijećnika Ivana Raka. – Dom kulture Galženica star je 40 godina te je potrebno obnoviti ga. Već duže vremena planiramo rekonstrukciju. Knjižnička i galerijska djelatnost će ostati, ali ju ćemo proširiti s djelatnošću društvene namjene. Prema projektnom zadatku, Galženica će biti suvremenija, imat će dva lifta, open space prostor na najvišoj etaži koji će biti polivalentan i služit će za brojne manifestacije. Galerijski prostor se neće dirati, a male preinake će se napraviti na prvom katu u dvorani – bit će samo proširena pozornica, ostat će gledalište te će se napraviti tonski studio. Gradska knjižnica bit će proširena na cijelo prizemlje i imat će i dječji kutak. Vrijednost radova bit će uskoro procijenjena, u listopadu se možda krene s nabavom te u zimu s izgradnjom – opširno je obrazložio Barišić.Na drugo pitanje odgovorio je zamjenik Kolarec te naglasio kako Gorica ima 35 kilometara biciklističkih staza. – Cilj je u budućnosti stvoriti mrežu biciklističkih staza i povezali dio prema Velikoj Buni i Pokupskom te s druge strane Vukovini. Pješačko-biciklistička staza do groblja Kušanec, malo duža od kilometra napravila bi se kako bi građani nesmetano mogli pješke ili na biciklu do groblja, a kasnije bi se još napravila četiri kilometra prema Buni. Rješavaju se imovinsko-pravni odnosi – 13 čestica u vlasništvu je Republike Hrvatske, one će se prepisati na Grad, dok su tri u vlasništvu privatnih osoba i u fazi su rješavanja. Nastavlja se javna nabava i projekt je spreman za samu izgradnju. Ako se do kraja godina ishodi dokumentacija, u rano proljeće iduće godine krenut će izgradnja spomenute staze – ispričao je.

UPISI U DJEČJE VRTIĆE

Vijećnik Stjepan Kosić upitao je što je sve napravljeno i planira se napraviti po pitanju sportske infrastrukture, te kakva je situacija s upisima u dječje vrtiće i hoće li trenutni kapaciteti zadovoljiti potrebe.

Na pitanje o vrtićima odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar. Rekao je da je za predviđenih 466 mjesta u vrtićima stiglo 550 prijava. – Upisali smo apsolutno svu djecu koja imaju, prema pravilniku, ostvarenu prednost te zadovoljavaju uvjete da su oba roditelja zaposlena. Upisi su ove godine išli puno lakše i transparentnije zbog e-upisa. Kapaciteti su znatno veći iz godine u godinu. Upravo je pri završetku vrtić u Svačićevoj ulici, a uskoro se otvara i privatni vrtić u prostorijama gdje je nekada bio Komunalac i neupisanu djecu, koja ne zadovoljavaju uvjete jer nemaju napunjenu godinu dana, upisat ćemo tijekom godine – odgovorio je Ačkar.Kolarec je rekao kako su u posljednjih osam godina izgrađeni ključni objekti za kvalitetne trenažne uvjete. Izgrađene su Gradska sportska dvorana, obnovljena je većina školskih dvorana, kao i brojna nogometna igrališta, izgrađena je školska dvorana u Novom Čiču, polivalentna igrališta, atletska staza oko Gradskog stadiona, postavljena je umjetna trava oko ŠRC-a i ŠRC Kurilovec te fitnes igrališta za rekreaciju. – U ove četiri godine izgradit ćemo bazen, mrežu fitness parkova, osmisliti sadržaje na jezeru Čiče, postaviti vanjsko klizalište te izgraditi ostatak biciklističkih staza prema Pokupskom, Vukovini i Čiču – najavio je Kolarec.

REKONSTRUKCIJA AUTOBUSNOG KOLODVORA

U kojoj je fazi izgradnja novog objekta Dječjeg vrtića Žirek te kada će se rekonstruirati Autobusni kolodvor zanimalo je vijećnika Romana Krunića.

– Autobusni kolodvor je manji, privremenog je karaktera te je neprimjeren broju putnika u Velikoj Gorici. Izrađeno je idejno rješenje za izgradnju novog Autobusnog kolodvora. Kolodvor će biti moderniji, bit će visokog energetskog razvoja, sastavljen od stakla i čelične konstrukcije, imat će perone te čekaonicu, servise za pojesti sendvič i popiti kavu, sanitarni čvor i dispečera. Tražit ćemo partnera za izgradnju i financiranje, a za izgradnju novog Autobusnog kolodvora trebat će između sedam i 10 milijuna kuna – ispričao je Barišić.Da je novi objekt DV Žirek u završnoj fazi potvrdio je Ačkar. Planirani završetak radova trebao bi biti 15. kolovoza kada će se izvršiti tehnički pregled koji će biti zahtjevan, a stolarija i didaktička oprema već su naručeni. Djeca će u vrtić u Svačićevoj krenuti već na jesen, kada će biti završeno i dječje igralište koje se nalazi nadomak vrtića.

ASFALTNA ZONA U DONJOJ LOMNICI

Vijećnik Milivoj Dijanežević, u ime stanovnika Donje Lomnice, pitao je gradonačelnika što se novo događa po pitanju izgradnje asfaltne zone u Donjoj Lomnici te zašto su prije nekoliko dana nastavljeni radovi. Gradonačelnik je rekao da se svakodnevno i intenzivno komunicira te da su Grad i mještani Lomnice partneri te im je cilj, sukladno zakonskim mogućnostima, omogućiti što kvalitetniji suživot između investitora i sugrađana. – Poslan je zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša te je održan sastanak gdje se traži provjera studije utjecaja na okoliš, odnosno njezina revizija jer postoji sumnja da je prestara. Jutros smo poslali požurnicu. U ime građana Lomnice, odvjetnik je podnio zahtjev za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole koji je kod nas u rješavanju i po donošenju rješenja bit će jasniji daljnji koraci. Strabag je intenzivirao svoje radove, ali pratit ćemo iz dana u dan te naći najbolje rješenje da zaštitimo interese Grada i gradski proračun i interese Lomničana koji imaju sumnju da će aktivnost Strabaga kroz asfaltnu bazu, ali uz to ide i betonara i upravna zgrada, što je jako dobro, da će našteti zdravlju Lomničana. Ne bi bilo loše da Strabag javno prezentira projekt te upozna javnost sa štetnim utjecajima, ali i samom investicijom – odgovorio je Barišić.

Dijaneževića je zanimalo i da li je Grad Velika Gorica osigurao dovoljno pomoćnika u nastavi svoj djeci kojima je potrebna. Na to pitanje odgovorio je Ačkar te rekao kako će svako dijete koje ispunjava uvjete imati svog pomoćnika u nastavi. – U tijeku je provedba natječaja za ovu godinu. 53 djece pomoćnika u nastavi dobit će iz sredstava europskih fondova te će još 10-ak djece pomoćnika u nastavi dobiti iz sredstava Gradskog proračuna – rekao je Ačkar.

Na aktualcu se govorilo i o projektu Aglomeracija Velika Gorica, Azilu za životinje u Jagodnom, o kojima smo već pisali, a o kojima je pitao vijećnik Goran Miličević.

Nezavisni vijećnik Pero Josipović tražio je kratak i decidiran odgovor na pitanja je li Grad ovjerio pravovaljanost građevinske dozvole asfaltne baze te je li svoju česticu prodao Strabagu. – Građevinska dozvola je pravomoćna, sukladna je svoj proceduri i svim zakonskim pretpostavkama, izdana je i ovjerena. Grad nije prodao, niti je imao ijednu česticu u tom dijelu Donje Lomnice. Nije sudjelovao u kupoprodaji čestica kojih je Strabag sada vlasnik i na kojima misli raditi svoj projekt. Sve čestice koje sada Strabag ima, koliko je meni poznato, bile su u vlasništvu fizičkih osoba koji i dalje žive u Donjoj Lomnici – odgovorio je Barišić, a njegovim odgovorom Josipović nije bio zadovoljan te je tražio pisani odgovor na ovo pitanje s obzirom na to da on ima informaciju da je Grad imao česticu na tom dijelu.

Josipovića je zanimalo i kada Grad planira rekonstruirati Ulicu Seljine brigade koja je već desetak godina u planovima rekonstrukcije. – Apsolutno se slažem da je ta ulica jedna od prioriteta. Tranzitna je i brza te je u skorim planovima, a nakon Aglomeracije i postavljanja cijevi odredit će se početak rekonstrukcije te ulice – rekao je Barišić, a Josipović je na ovo zamolio da se što prije stave ležeći policajci.Na aktualnom satu pitanja su još stigli postaviti Marko Šimac te Danijel Puškić. Negodovanje zbog dugih odgovora na pitanja dao je Damir Šimunić, potpredsjednik Gradskog vijeća kojemu se nije svidjelo što vijećnici opozicije nisu stigli postaviti svoja pitanja, pitanja koja postavljaju u ime svojih građana, nisu dogovorena i pitanja su koja vladajući ne znaju unaprijed.

Na kraju je novi vijećnik Alan Šembera predložio da se pitanja na aktualcu postavljaju putem novih tableta prijavom, ali i da se pitanja postavljaju duže nego je predviđeno jer se sjednice ne odvijaju svakodnevno.