Home Izdvojeno FOTO GKM proslavio prvi rođendan i najavio osnivanje Amaterskog kazališta mladih

FOTO GKM proslavio prvi rođendan i najavio osnivanje Amaterskog kazališta mladih

PODIJELITE

Gorički klub mladih proslavio je svoj prvi rođendan. Na trećem katu Kulturnog centra Galženica, gdje se nalaze prostorije GKM-a, predsjednik kluba, Matej Peranić, predstavio je uzvanicima rezultate jednogodišnjih aktivnosti. Tako je u godini dana kroz sam klub prošlo preko 1 500 posjetitelja, organizirano je 70 različitih aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu, a posjetilo ih je preko 2 500 ljudi, održana je humanitarna revija, dva escape rooma – jedna u prostorijama GKM-a na Galženici, a drugi u dvorcu Lukavec. Debatni klub održava se svake srijede, foto i video sekcija aktivna je ponedjeljkom i petkom, a društvene igre rado su posjećene. Održano je 150 sati volonterskih instrukcija. Mladi za mlade redovito organiziraju i gostujuća predavanja, pa će studenti u prosincu maturantima predstaviti fakultete kako bi srednjoškolci lakše odlučili gdje nastaviti školovanje. Aktivirali su i aplikaciju”Kajima?” koja nudi brz i jednostavan pregled događanja u gradu, a skinuta je preko 300 puta.

– Zadovoljni smo ovime što smo postigli. Mladi su prepoznali klub kao mjesto druženja, zabave i učenja. Bitno nam je da razbijamo predrasudu o mladima kao pasivnim sudionicima društva. Oni to nisu, treba im samo pomoći da artikuliraju svoje želje i potrebe, ali uvijek su voljni i pomoći i sudjelovati u nekim aktivnostima. Sljedeće godine nastavljaju s programom psihosocijalne pomoći mladih koji je započet ove godine. Očekujemo javni poziv resornog ministarstva za klubove mladih, aplicirat ćemo i na njega ako bude raspisan – rekao nam je Matej Peranić.Prvi rođendan GKM- u čestitao je i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

– Klub mladih opravdao je sva očekivanja i pokazao da zaslužuje veća sredstva osigurana u proračunu, kao što zaslužuju veći i adekvatniji prostor. Ono čemu bi se mi kao Grad okrenuli i podržali je da se pomogne ljudima koji bi ovdje pronašli zaposlenje i pružili psihološku i sociološku pomoć mladima koji nastavljaju školovanje nakon srednje škole, djeci koja su na prekretnici – rekao je Ačkar.

Ozren Klarić, predsjednik Odbora za mladež pri Gradskom vijeću Grada Velike Gorice trenutno je u potrazi za poslom, a slobodno vrijeme provodi u GKM-u. – Dolazim ovdje koliko mogu. Ekipa i ja se skupimo i dođemo na društvene igre. Bude nas dosta, malo se podružimo, upoznamo nove ljude. Ovako nešto je zasigurno trebalo u Velikoj Gorici. Ovo jeste manji prostor, ali od nekuda se treba krenuti. Mladi to prepoznaju, dolaze i mi ćemo i kroz Odbor nastojati pružiti mladima sadržaje koje su im potrebni – rekao nam je Ozren.Gorički klub mladih otvoren je od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati i subotom od 17 do 22 sata. Info centar dostupan je od ponedjeljka do petka od 9 do 17, osim utorkom kada je Info centar aktivan u Etno selu Novo Čiče od 15 do 20 sati. Gorički klub mladih, naime, surađuje s nizom sličnih udruga i klubova iz Velike Gorice i susjednih gradova, a konstantno surađuje i s velikogoričkim srednjim školama. Da sve aktivnosti budu odrađene kako su i zamislili, brine se šestero studenata i desetak volontera. Do kraja ove godine planiraju održati i humanitarnu božićnu akciju, a za iduću su najavili osnivanje Amaterskog kazališta mladih.