Home Izdvojeno Do kraja godine bit će potpisana povelja o suradnji Velike Gorice i...

Do kraja godine bit će potpisana povelja o suradnji Velike Gorice i Lepoglave

Delegacija Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice posjetila je Lepoglavu.

PODIJELITE

Delegacija Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice boravila je prošlog utorka u Lepoglavi. Čelni ljudi velikogoričkog športa, pojačani Nevenom Topolnjakom, v.d. pročelnikom za predškolski odgoj, školstvo i šport te Darkom Ćopićem, savjetnikom za šport, posjetili su sportske prijatelje iz Lepoglave. U Uredu gradonačelnika primio ih je i prvi čovjek Lepoglave Marijan Škvarić. Lepoglava je, istaknuo je Škvarić, poznata po deset povijesnih činjenica, a deseta je, ne i manje bitna, činjenica da smo 2015. godine proglašeni malih Europskim gradom sporta. Gradonačelnik se zahvalio na suradnji i posjeti, te najavio i izrazio želju još bolje suradnje dvaju gradova na političkoj razini.

Neven Topolnjak zahvalio je na dočeku i dobrodošlici, kojom je odisao čitav dan u Lepoglavi, te svakako poželio suradnju dvaju gradova, te će o tome izvijestiti velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, inače rođen u Varaždinu a prvih 12 godina djetinjstva proveo baš u gradu čipke, zatim Stjepan Ficko, dugogodišnji predsjednik lepoglavske Zajednice, te tajnici, inače pokretači ideje projekta ‘Zajednice – sportski prijatelji’ – Damir Kužir i Davor Štuban. Projekt je prihvatio i Hrvatski olimpijski odbor, Ured za lokalni šport čiji je glavni tajnik Siniša Krajač zbog poslovnih obaveza bio odsutan sa športskog i prijateljskog susreta u Lepoglavi. Mons. Andrija Kišiček, župnik i dekan Bednjanskog dekanata primio je zatim velikogoričku delegaciju u Crkvi sv. Marije, te održao prekrasno predavanje o povijesti pavlina, crkve i Lepoglave. Lepoglava je kolijevka znanosti, umjetnosti i kulture. Prvi puta spominje se 1399. godine, a godinu dana kasnije Herman Celjski osnovao je samostan pustinjaka Sv. Pavla „sub“ Lepoglava, kada u Lepoglavu dolaze pavlini. Oni su u Lepoglavi obitavali do 1786. godine. Za vrijeme njihova boravka Lepoglava doživljava puni procvat.Seminar pavlinskog reda osnovan je 1503. godine, a 1582. godine prerasta u prvu javnu gimnaziju u Hrvatskoj. 1656. godine započinje s radom studij filozofije, a kasnije i teologije, da bi 1674. godine pavlini dobili i dozvolu za dodjelu doktorata. Ukazom Josipa II. 1786. godine ukinut je pavlinski red, a pavlini su protjerani iz Lepoglave. Odlaskom pavlina iz Lepoglave zamire sav kulturni i znanstveni život. 1854. godine samostan je pretvoren u kaznionicu, a tijekom 20 stoljeća u njemu su tamnovale mnoge poznate osobe: Josip Broz, Moša Pijade, Alojzije Stepinac, Franjo Tuđman … Kaznionica u Lepoglavi i danas je jedna od najpoznatijih kaznionica u državi. 2001. godine pavlinski kompleks je odijeljen od kaznioničkog i predan na korištenje Varaždinskoj biskupiji.Nakon posjete znamenitostima grada Lepoglave športski prijatelji iz Velike Gorice i Lepoglave preselili su se u Bednju, na obronke Ivanščice na prigodni ručak s potpisom zagorske kuhinje i zagorskih vina bednjanskog i lepoglavskog kraja. Razmjena iskustava i športskih priča potrajala je uz nalete sjevernog vjetra do prihvatljivih sati.

Povelja o suradnji dviju športskih zajednica bit će potpisana u Velikoj Gorici do kraja 2017. godine, a gradovima športskim prijateljima u dogledno će se vrijeme priključiti i po jedan grad iz Istre, Dalmacije i Slavonije.