Home Izdvojeno FOTO Druženje novinara u Goričkom klubu mladih

FOTO Druženje novinara u Goričkom klubu mladih

PODIJELITE

Gorički klub mladih organizirao je radionicu “Osnove novinarstva – radionica novinarskog pisanja”. Jučer je na drugom katu Galženice, nakon uspješno održanih večeri društvenih igara, večeri kartaških igara, večeri programiranja, održana i večer na kojoj su se družili novinari. Zašto novinari? Zato što su predavanju prisustvovali predavačica i novinarka Ana Peternac Bučan, dva novinara našega portala te studentica Komunikologije._mg_0801Danijel iz Goričkog kluba mladih bio je dežuran, ali je također slušao kada se pričalo o zanimljivostima novinarstva. On nam je ispričao kako se na radionicu prijavilo tek dvoje ljudi, a došla je samo jedna osoba. Ne znamo je li u pitanju nezainteresiranost mladih za ovo područje društvenih znanosti ili jednostavno nisu imali vremena.img_0841

No, bez obzira na to što nas je bilo malo, bilo je zanimljivo, podsjetili smo se nekih stvari koje smo možda zaboravili, a vrijeme nam je brzo prošlo._mg_0820Na radionici je predavačica Ana u dva sata ispričala sve o osnovama novinarstva, etici novinarstva, o tome kako sastaviti dobru vijest, ali i dobar naslov. Pričala nam je i svom novinarskom iskustvu i tada smo svi dobili priliku govoriti o svom iskustvu. Nakon toga, svi smo dobili zadatak iz policijskih izvještaja napisati vijesti koje smo kasnije zajednički komentirali.

Predavačica je ispričala kako je temelj svake vijest 5W. Što znači 5W? To su pitanja Tko?, Što?, Kada?, Gdje? i Zašto? koja moraju biti odgovorena kako bi neki događaj postao vijest. Često se treba odgovoriti i na pitanje Kako?(5W+H) da bi vijest bila potpuna._mg_0798Važno je napomenuti kako posao novinara nije lagan jer je često teško doći do informacija. Nekada su potrebni sati, ali i dani istraživanja kako bi dobili sve informacije i napisali pravovaljanu i točnu vijest. Suvremena komunikacija bez novinara bila bi nezamisliva.

Kada novinar piše vijest mora paziti na aktualnost, točnost i istinitost informacija, važnost, objektivnost, ali i jasnoću. Važno je u svakoj vijesti prikazati sve strane uključene u priču i svakoj dati jednaki prostor te biti nepristran kada se piše vijest.

img_0835Moram priznati, iako sam većinu toga znala, prisjetila sam se dijela teorije koje sam učila na fakultetu, upoznala nove ljude i bilo mi je super.

Gorički klub mladih planira i nove aktivnosti. Već danas u 18 sati možete doći na druženje na kojem će se razgovarati o putovanjima.